Posao
36

BiH najbrže rastuće tržište freelancera

Bosna i Hercegovina je jedna od zemalja sa najbrže rastućim brojem freelancera, objavio je prije nekoliko dana čuveni svjetski magazin Forbes. Oni su naveli da je tržište freelancera koje sve više raste sada prisutno u 180 od ukupno 196 država na svijetu.

Pravi dokaz koliko je ovo tržište danas moćno pokazuje činjenica da su se prošle godine ujedinile dvije najmoćnije platforme za freelance zapošljavanje ODesk i Elance u veliku platformu Elance-oDesk, preko koje danas freelanceri privrjeđuju 900 miliona dolara godišnje!

Ako znamo da je ove godine zabilježena rekordna nezaposlenost u našoj zemlji, od čak 44%, onda možda ovo može biti riješenje gorućeg problema. Bosna i Hercegovina je zemlja sa najvećom stopom nezaposlenosti među svim zemljama zapadnog Balkana.

Mogućnost zaposlenja i ostvarenja zarade putem freelance angažovanja od kuće postaje dostupno sve većem broju naših sunarodnika. U prilog tome ide i tvrdnja poslodavaca da će u budućnosti angažovanje talentovanih radnika preko freelance platforme biti uobičajena pojava. Vjerovatno će najveći broj radnika biti angažovan upravo ovako, a ne na tradicionalan način.

Za radnike ovo znači da će, ukoliko se ne prilagode novom načinu obrazovanja i zapošljavanja, njihove mogućnosti biće izuzetno ograničene. Drugim riječima, njihov izbor će se svesti na veoma mali broj tradicionalnih radnih mjesta, koji će se samo smanjivati.

Osim toga, radnici koji su angažovani kao freelanceri su izuzetno zadovoljni, čak 82% njih je reklo da su ekstremno zadovoljni činjenicom da mogu da raspoređuju svoje radne obaveze kada god im odgovara.

Najtraženije vještine na Elance-oDesk platformi su veb programiranje, grafički dizajn i pisanje tekstova za web. Ovo su vještine koje poslodavci najviše traže i spremni su da ih dobro plate.

Sjajna vijest za sve je da se ovakva znanja mogu relativno lako i brzo steći. Za to nije potrebno četverogodišnje studiranje, već se mogu, uz dobru obuku i kvalitetne mentore, steći za svega nekoliko mjeseci.

Na ITAcademy u Sarajevu kažu da je ovakva praksa uobičajena kod njih. Mnogi dizajneri koji se školuju na programu Design & Multimedia ubrzo počnu da zarađuju kao freelanceri. Isti je slučaj i sa polaznicima na drugim programima, kakvi su programiranje ili administracija. Školovanje za svaki od ovih programa traje godinu dana.

Oni najavljuju da je ovo definitvno posao budućnosti, kao i da će se zarada freelancera povećavati, jer će poslodavci sve više cjeniti kvalitet usluga koje dobijaju na ovakav način.

Popularni web sajtovi na kojima se mogu pronaći različiti freelance poslovi

Elance.com – vodeća svjetska platforma za rad preko interneta, nudi poslove za softverske inženjere, programere aplikacija, veb i grafičke dizajnere, kopirajtere, istraživače tržišta, analitičare podataka, marketing stručnjake za društvene medije i sl. Ima preko 2 miliona korisnika. Freelancer.com – nudi honorarne poslove u oblasti IT-ja, marketinga, novinarstva, prevođenja, konsaltinga. oDesk.com – nudi freelance poslove za dizajniranje sajtova, programiranje, SEO, pravljenje mobilnih aplikacija, pisanje zanimljivog sadržaja i slično. vWorker.com – online portal i virtuelna berza poslova koja omogućava da se povežu poslodavci i oni koji žele da zarade. Dobijanje poslova funkcioniše po sistemu tendera. Themeforest – služi za prodaju i kupovinu HTML templejta, kao i tema za popularne cms platforme kao što su WordPress, Joomla i Drupal, a cjene se kreću od 5 dolara do 40 dolara. 99designs.com – sajt koji sadrži veliki broj konkursa u vezi sa dizajnom. Logo dizajn je, po broju konkursa, najviše zastupljen, a postoje još i konkursi za web dizajn, banere, štampani materijal i sve što Contest holderu (držaču konkursa, tj. vašem poslodavcu) padne na pamet. Cjene se kreću od 149$ za neke sitnije stvari, pa sve do više hiljada dolara.