Posao
86

Bh. ugostitelji: Proaktivno i optimistično u napredak sektora

Kompanija ToFi d.o.o. sa svojim Trening centrom za stručnu obuku za zanimanja u gastronomiji i ugostiteljstvu GastroID i projektom Prilika Plus (Skills For Jobs) nastavila je sa nizom pripremnih aktivnosti za potrebe pripremanja projekta za unaprjeđenje sektora ugostiteljstva i gastronomije u Bosni i Hercegovini, te obrazovanja kadrova za potrebe sektora.

Nakon prvih radnih sastanaka za prikupljanje informacija održanih sa predstavnicima sektora na Jahorini i u Mostaru u martu ove godine, druženje i radni sastanak održani su 1. i 2. aprila 2015. u sarajevskom hotelu Europe.

S obzirom na činjenicu da u Bosni i Hercegovini već dugo postoji sve ozbiljniji problem nedostatka stručnog i kvalitetnog osoblja u ovoj grani, javila se potreba pokretanja procesa unaprjeđenja kvaliteta u strukama, naročito zbog značaja izvrsnog potencijala industrije turizma u Bosni i Hercegovini. Kompanija ToFi je među prvima prepoznala značaj edukacije i unaprjeđenja sektora, i već ranije ostvarila kooperaciju sa Švicarskom agencijom za razvoj i suradnju SDC kroz projekt Prilika Plus, pokrenuvši Trening centar za stručnu obuku za zanimanja u gastronomiji i ugostiteljstvu GastroID. Nakon uspješnog uspostavljanja Centra GastroID, logičan slijed bio je nastavak suradnje u cilju daljeg rješavanja problema u sektoru.

Pripremna aktivnost bila je druženje sa partnerima i kolegama iz sektora, uz reprezentativan finger food menu koji su izradili treneri i učenici Centra GastroID, a čijoj se izradi pridružio i najpoznatiji kuhar bh. porijekla u svijetu – talentovani Edin Džemat. Džemat, inače vlasnik renomiranog geteburškog restorana Linnea Art i kapiten Švedske kulinarske reprezentacije u Sarajevo je iz Švedske stigao kako bi prisustvovao ovim događajima i dao svoj doprinos u unaprjeđenju ugostiteljstva u BiH kroz svoja vrhunska iskustva.

Radni sastanci su održani s velikim uspjehom u posjećenosti, ali i efikasnosti kada se radi o zaključcima sastanka. Oko četrdeset predstavnika renomiranih bh. restorana, hotela, službi za zapošljavanje i obrazovnih institucija kroz radne grupe su definirali glavne probleme, te formirali zaključke za buduća djelovanja, a kako bi se kompletirao što konkretniji projektni dokument koji će se predstaviti Švicarskoj ambasadi, otvorenoj da i dalje pruža podršku ekonomskom razvoju u BiH. Sudeći prema obrađenim temama, taj dokument trebao bi da pokrije različite učesnike i segmente od značaja za sektor: od obrazovanja kroz djelovanja u ugostiteljskim srednjim školama, preko poboljšanja uslova saradnje privatnog sektora i škola kada se radi o izvođenju praktične nastave, ali i medijskih aktivnosti u svrhu promicanja i poboljšanja imidža zanimanja kao što su recepcioneri, kuhari, konobari, barmeni, te srednji ugostiteljski menadžment.

Svi ovi zajednički napori imaju za cilj poboljšanje prilika za zaposlenje mladih i odraslih, ali kroz poboljšanje uslova poslovanja ugostiteljske grane u BiH, što bi otvorilo veću potražnju za profesionalnim obučenim kadrovima. Ipak, mnogi učesnici složili su se da problem zaposlenja nije sasvim crno-bijel. Tako je jedan od učesnika rekao kako iako u Mostaru postoji preko stotinu nezaposlenih kuhara/ica na birou Zavoda za zapošljavanje, on i kolege imaju realne probleme kada se radi o uposlenju stručnog kulinarskog osoblja.

"Veoma je značajno ne samo da unaprijedimo ugostiteljstvo i gastronomiju kao ključne djelatnosti u turizmu koji je jedan od velikih potencijala bh. ekonomije, nego i da ostvarimo realne uslove za stvaranje kvalitetnog i profesionalnog kadra, a samim tim povećamo šanse mladim ljudima na tržištu poslova u BiH. Moramo početi djelovati u korjenu problema i stvarati kadar koji opravdava zvanja koja nosi – profesionalno osoblje za vrhunski i značajan sektor", rekao je Elvir Toholj, direktor kompanije ToFi i glavni menadžer Centra GastroID.

Organizatori kojima su se pridružili i predstavnici projekata YEP (Youth Employment Project) i MarketMakers koje također podržava Ambasada Švicarske u BiH, zadovoljni su rezultatima provedenih aktivnosti, a u narednom periodu planiraju realizirati radne sastanke i u drugim BiH gradovima.

"Drago nam je da je Ambasada Švicarske prepoznala potencijale našeg sektora, te nam i dalje nudi šanse za djelovanja kroz već etablirani projekt Prilika Plus", dodao je Toholj.