{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bh. radnike osim Njemačke traže i Slovenija, Austrija, Švicarska, Turska...

N
1.4.2014. u 10:14
27
56
Bh. radnike osim Njemačke traže i Slovenija, Austrija, Švicarska, Turska...
27
Bh. radnike osim Njemačke traže i Slovenija, Austrija, Švicarska, Turska...
Foto: DW
Nedavno su pojedini mediji objavili kako posao njegovateljica starijih i nemoćnih osoba u Njemačkoj prolaze pakao, te kako su za 1.000 eura prinuđene raditi kao robovi. Međutim, kako je za novinsku agenciju Patria potvrđeno iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH, njegovateljice iz BiH nemaju takva iskustva, a prošle godine objavljena su dva poziva Savezne agencije za zapošljavanje Njemačke za zapošljavanje njegovatelja u Njemačkoj.
"Prvi poziv za program Triple Win objavljen je u aprilu na koji se, prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje, prijavilo 304 kandidata. U oktobru je objavljen drugi javni poziv još uvijek je otvoren, a do sada se prijavilo 160 osoba od kojih je 137 ušlo u program. Broj ljudi koji je zaključio ugovore i otišao u Njamačku je nešto veći od 50", kaže Boris Pupić iz Agencije za zapošljavanje i rad.

Kada se radi o zapošljavanju kod poznatog poslodavca sa krajem februara 341 kandidat se prijavio na ovaj program. Od ovog broja zaključeno je 247 ugovora, 72 kandidata su u proceduri, a za 22 kandidata su došle odbijenice.

"Mi smo u Agenciji dobili samo jednu informaciju gdje su se naši građani žalili na ponuđeni smještaj. Ništa više od toga nismo zaprimili", dodao je Pupić.

Trenutno sa Njemačkom imamo samo Dogovor o posredovanju srednjeg medicinskog osoblja na poslovima zdravstvene njege. Pored ovoga najviše zapošljavanja ide prema Sloveniji sa kojom imamo međudržavni Sporazum o zapošljavanju od 1. marta i za ovih godinu dana nešto više od 1.000 naših građana je dobilo poslove u Sloveniji.

"Najčešće su to oglasi za vozače, varioce, zidare, bravare, različite montere, električare i sl. Pored Slovenije objavljujemo i druge oglase kada se javi poslodavac sa konkretnom ponudom radnih mjesta, ali taj broj nije neki veliki i radi se o svega desetak oglasa u Hrvatskoj, Austriji, Švicarskoj, Turskoj i slično", dodao je Pupić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: