Posao
845

2.000 ljudi koji su na birou bit će zaposleni na čišćenju poplavljenih područja

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Vlada Federacije BiH i Federalno ministarstvo rada i socijalne politike intenzivno rade na izradi programa sanacije terena pogođenog poplavama, kazao je federalni ministar rada i socijalne politike Vjekoslav Čamber.

"Ministarstvo intenzivno pregovara s međunarodnim organizacijama, prije svega s UNICEF-om, o daljnjem djelovanju. Kontaktirali smo i sve centra za socijalni rad kako bi Federalnom ministarstvu dostavili sve potrebne informacije s terena kako bismo mogli napraviti plan otklanjanja nastalih šteta, ali bez značajne međunarodne pomoći mi sami ćemo se teško boriti protiv ove kataklizme", izjavio je danas ministar Čamber na međunarodnoj konferenciji "Izazovi zapošljavanja u vrijeme ekonomske krize" koja se održava u Čapljini.

Direktor Federalnog zavoda za zapošljavanje Kenan Rešo kazao je kako taj zavod priprema program angažiranja dvije hiljade nezaposlenih na aktivnostima vezanim za uklanjanje posljedica razornih poplava u sjevernim dijelovima BiH.

"Mislim da ćemo već za dva dana imati ovaj program u parlamentarnoj proceduri. U prvoj fazi planiramo zaposliti oko dvije hiljade nezaposlenih na rok od tri mjesece, kojima će pored minimalne plaće biti uplaćeno i penziono osiguranje. Ukupna 'težina' ovog programa je oko 3,5 milijuna maraka, a sredstva će biti osigurana preraspodjelom sredstava Federalnog zavoda za zapošljavanje", dodao je Rešo.

Hrvatski ministar rada i socijalne politike Mirando Mrsić izrazio je saučešće porodicama poginulih u poplavama te obećao pomoć Hrvatske, kao i drugih zemalja EU, u obnovi poharanih dijelova BiH.

"Ljudske žrtve se ne mogu vratiti, ali se mora vratiti život na ta područja". naglasio je Mrsić.