{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


11 savjeta za zapošljavanje žena objavljenih 1943. godine

S
1.10.2007. u 22:00
0
0
11 savjeta za zapošljavanje žena objavljenih 1943. godine
0
11 savjeta za zapošljavanje žena objavljenih 1943. godine
Sljedeće savjete o zapošljavanju žena tokom 2. svjetskog rata objavio je američki magazin Transportation 1943. godine. U to vrijeme ove smjernice su shvaćene potpuno ozbiljno i nisu bile napisane kako bi zabavile čitatelje, dok se danas možemo na sve slatko nasmijati.
"Više se ne postavlja pitanje da li treba zaposliti žene da rade poslove koje su nekad obavljali muškarci. Trenutna situacija i nedostatak muške radne snage zbog odlaska u rat dali su odgovor na to pitanje. Jedino pitanje koje se sada postavlja jeste kako izabrati one žene koje će posao obavljati najbolje moguće.

1. Izaberite mlade udate žene. One obično imaju veći osjećaj odgovornosti nego njihove neudane prijateljice. Nisu sklone flertovanju. Posao im je potreban, jer ga inače ne bi ni tražile. Zainteresovane su za rad sa ljudima, a ni naporan rad im nije nepoznanica.

2. Kada morate zaposliti starije žene, pokušajte pronaći one koje su bar nekad radile izvan svog doma. Starije žene koje nisu nikad bile u kontaktu sa ljudima teško se prilagođavaju okolini i obično su u tim situacijama svadljive i zbunjene. U komunikaciji sa starijim ženama je veoma važna ljubaznost i prijateljski stav.

3. Generalno iskustvo pokazalo je da su žene sa prekomjernom težinom u poslu staloženije i efikasnije od vitkijih djevojaka.

4. Zaposlite ljekara da pregleda svaku ženu koji zaposlite, sa naglaskom na potencijalne ženske sabosti. Ne samo da je to korisno kako bi se spriječila eventualna sudska tužba, već ćete odmah otkriti moguće ženske slabosti koje bi je činile nesposobnom za taj posao.

5. Naglasite joj važnost vremena. Minuta-dvije izgubljena tokom dana narušava redovan dnevni raspored i stvara nepotrebnu strku i nervozu.

6. Zaposlenicama uvijek dajte detaljan dnevni raspored dužnosti kako bi čitav dan bile zaposlene. Dokazano je da su žene efikasniji radnici kada im se posao detaljno isplanira, nego kada trebaju same sebi pronaći posao.

7. Dopuštajte im da s vremena na vrijeme promijene radno mjesto. Žene su sretnije i manje nervozne kada im se u životu dešavaju promjene.

8. Djevojkama dajte dovoljno vremena za pauzu tokom dana. Morate imati razumijevanja za žensku psihologiju. Djevojka je samopouzdanija i efikasnija na poslu ako zna da joj je frizura dobra, šminka savršena i ako može prati ruke više puta tokom dana.

9. Budite taktični kada je kritikujete ili dajete instrukcije za posao. Žene su često osjetljive, ne mogu ostati ravnodušne na grube riječi poput muškaraca. Nikad je ne ismijavajte.

10. Nemojte koristiti grub rječnik u blizini žena. Iako možda njen suprug ili otac tako govore kod kuće, žena će osjećati nezadovoljstvo na poslu ako to bude slušala čitav dan.

11. Pazite na veličinu radnih uniformi, tako da svaka djevojka može pronaći odgovarajuću veličinu odjeće. Ovo je jako bitno ukoliko želite da se zaposlenice osjećaju zadovoljno na radnom mjestu."

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: