Zavod za zapošljavanje FBiH
0

Posao za invalide, žene žrtve nasilja i Rome

FENA
Zavod za zapošljavanje FBiH
Zavod za zapošljavanje FBiH
U dnevnim listovima danas su objavljeni javni pozivi za učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja osoba s invaliditetom i drugih teže zapošljivih grupa nezaposlenih osoba i Programu zapošljavanja i samozapošljavanja Roma u 2009., koje je pripremio Federalni zavod za zapošljavanje.

Po riječima direktora ovog zavoda Miralema Šarića, Program sufinansiranja zapošljavanja osoba s invaliditetom i drugih teže zapošljivih grupa nezaposlenih osoba u 2009. podrazumijeva zapošljavanje, odnosno samozapošljavanje 90 nezaposlenih osoba s procentom invalidnosti od najmanje 60 posto, te 30 žena žrtava nasilja.

Za realizaciju Programa Finansijskim planom Zavoda je predviđeno 1.080.000 KM, i to za sufinansiranje zapošljavanja nezaposlenih osoba s invaliditetom i žena žrtava nasilja kod poslodavaca 700 KM mjesečno po jednoj osobi, u trajanju od 12 mjeseci i uz obavezu poslodavca da osobu zaposlenu po Programu zadrži u radnom odnosu najmanje 12 mjeseci, o čemu dostavlja potrebne dokaze Zavodu, te za sufinansiranje samozapošljavanja 8.400 KM po osobi, uz obavezu obavljanja registrirane djelatnosti u trajanju od najmanje 12 mjeseci (poljoprivreda, zanatska djelatnost, domaća radinost, seoski turizam ili druge djelatnosti).

Predsjednik Saveza invalida Federacije BiH Zijad Arapčić smatra da ovaj program predstavlja veliku šansu za invalidne osobe i ističe mogućnost da osobe s invaliditetom same zarađuju za svoj život, a ne da žive od donacija.

Za realizaciju Programa zapošljavanja i samozapošljavanja Roma u 2009. planirano je 157.000 KM. Riječ je o preostalim sredstvima iz javnog poziva od 17. augusta 2009., kada sredstva od 440.000 KM nisu u cijelosti potrošena, saopćeno je iz Federalnog zavoda za zapošljavanje.