biznis
0

Posao za 308 osoba iz Kantona Sarajevo

FENA
Foto Arhiv
Foto Arhiv
Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo će uz pomoć osiguranu iz sredstava Zavoda za zapošljavanje FBiH u iznosu od 1.108.800 KM realizirati program zapošljavanja "Posao za sve" te zaposliti 308 osoba sa evidencije nezaposlenih osoba ove službe.

Sa nezaposlenim osobama će se zaključiti ugovor o radu na određeno vrijeme od šest mjeseci sa punim radnim vremenom.

Služba za zapošljavanje KS već je objavila Javni poziv kojim poziva sve poslodavce s područja KS da učestvuju u ovom programu sufinansiranja zapošljavanja.

Poslodavci trebaju prijaviti potrebu za zapošljavanjem nezaposlenih osoba sa radnim stažom, bez obzira na zanimanje i godine starosti, a koje su prije objavljivanja ovog javnog poziva (14. marta) prijavljene na evidenciji nezaposlenih osoba Službe za zapošljavanje KS te koje nemaju status pripravnika. Javni poziv ostaje otvoren 30 dana od dana objavljivanja

Programom se sufinansira trošak bruto plaće u iznosu od 600 KM mjesečno po jednom uposleniku i u trajanju od šest mjeseci.

Po potpisu ugovora o sufinansiranju, sredstva se refundiraju na kraju mjeseca uz prethodno predočavanje dokaza poslodavca o isplaćenim plaćama i uplati zakonom propisanih poreza i doprinosa.

Poslodavci i fizičke osobe koji su koristili kreditna sredstva federalnog Zavoda za zapošljavanje i Službe za zapošljavanje KS, a nisu ispoštovali obaveze u skladu sa zaključenim ugovorima (nisu primili radnike ili ne vraćaju redovno anuitete) ne mogu koristiti ova sredstva.

Također, poslodavci koji su koristili sredstva za sufinansiranje zapošljavanja po bilo kojem programu, a nisu zadržali sufinansirane osobe u radnom odnosu po okončanju perioda sufinansiranja, ne mogu koristiti sredstva po ovom javnom pozivu, saopćeno je iz Zavoda za zapošljavanje FBiH.