biznis
0

Poreznici zatvorili 43 objekta

FENA
Od kontroliranih 88 objekata na području Federacije BiH zbog utvrđenih nepravilnosti privremeno su zatvorena 43.

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH u srijedu su okončali višesedmičnu aktivnost Sektora za obavještajne i istražne radnje i na području cijele Federacije BiH izvršili pojačani inspekcijski nadzor objekata kod kojih su nezakonito postavljeni terminali za klađenje, automati i druge naprave za igre nasreću.

Najveće nepravilnosti utvrđene su u Hercegovačko-neretvanskom kantonu gdje su od 47 kontroliranih objekata nepravilnosti utvrđene kod 38 i protiv odgovornih osoba su pokrenuti prekršajni postupci.

Objektima je privremeno zabranjen rad zbog obavljanja djelatnosti bez odobrenja za priređivanje igara nasreću Ministarstva finansija FBiH i rješenja općinskog organa za priređivanje zabavnih igara i neprijavljenih radnika.

Sektor za istražne i obavještajne radnje nastavit će rad na terenu i otkrivanju svih poreznih obveznika koji na razne načine pokušavaju izbjeći plaćanje poreznih obaveza i u svim slučajevima gdje postoji osnovana sumnja da se radi o krivičnom djelu iz oblasti poreza- poreznoj utaji, nadležne službe Porezne uprave FBiH će tužilaštvima podnijeti krivične izvještaje.

U tom zadatku Poreznoj upravi mogu pomoći i građani koji će prijaviti sve činjenice koje upućuju na nezakonit rad poreznih obveznika, saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.