Porezna uprava Federacije BiH zapečatila 26 objekata

Klix.ba
14.2.2013. u 13:51
0
9
Porezna uprava Federacije BiH zapečatila 26 objekata
0
Porezna uprava Federacije BiH zapečatila 26 objekata
Inspektori Porezne uprave Federacije BiH na osnovu obavještajno istražnih radnji izvršili su kontrolu 28 poslovnih objekata i zbog utvrđenih nepravilnosti privremeno zatvorili 26 objekata.
Od ukupnog broja kontrolisanih objekata, u 11 slučajeva utvrđeno je da poslovni objekti nemaju odobrenje za rad koje je izdao nadležni organ, zbog čega je izvršeno privremeno zatvaranje objekata, dok je kod tri kladionice privremeno zatvoreno 15 poslovnih jedinica koje nisu imale odobrenje za rad Federalnog ministarstva finansija na kontrolisanoj adresi.

Radi se o poslovnim jedinicama kladionica: BH Play d.o.o. Kiseljak, Petica Plus d.o.o. Vitez i Sport plus d.o.o. Mostar.

U svim slučajevima izdato je rješenje o zabrani obavljanja poslovne djelatnosti, a objekti su zapečaćeni zbog bespravnog rada, odnosno rada bez odobrenja nadležnog organa u 11 slučajeva, priređivanja igara na sreću putem poker/slot aparata bez odobrenja Federalnog ministarstva finansija i rada bez odobrenja Federalnog ministarstva finansija za poslovnu jedinicu kladionice na kontrolisanoj adresi.

Vlasnicima objekata inspektori Porezne uprave FBiH izdali su 12 prekršajnih naloga u vrijednosti od 15.500 KM. U toku kontrola zatečeno je 16 neprijavljenih radnika.

Zbog utvrđenih nepravilnosti u toku kontrola poslovnih jedinica kladionica Porezna uprava Federacije BiH uputit će nadležnim sudovima zahtjeve za pokretanje prekršajnog postupka.

Inspekcijski nadzor u kojem su učestvovala 43 federalna inspektora proveden je na području četiri kantona: Sarajevskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zeničko-dobojskom i Srednjobosanskom kantonu.

Porezna uprava Federacije BiH, odnosno Sektor za istražne i obavještajne radnje, će nastaviti rad na terenu, jer je evidentno da i pored nastojanja da se suzbije ova vrsta nezakonitih radnji i dalje postoji značajan broj poreznih obveznika koji na razne načine pokušavaju izbjeći plaćanje poreznih obaveza, posebno onih koji neovlašteno drže aparate za priređivanje igara na sreću, grubo kršeći zakon, ističu iz ove institucije.

Porezna uprava FBiH skreće pažnju svima koji krše zakon da će pokrenuti aktivnosti izricanja sankcija, što podrazumijeva i podnošenje krivičnih izvještaja nadležnim tužilaštvima u svim slučajevima gdje postoji osnov sumnje da se radi o krivičnom djelu iz oblasti poreza.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: