biznis
0

Porezna uprava FBiH zatvorila još 18 objekata

FENA
U popodnevnim i noćnim satima u četvrtak su inspektori Porezne uprave FBiH okončali višenedjeljnu aktivnost Sektora za obavještajne i istražne radnje i na području Federacije izvršili inspekcijski nadzor objekata kod kojih se priređuju posebne igre na sreću, odnosno drže aparati za klađenje, automati i druge naprave za igre na sreću.

Od kontroliranih 19 objekata na području Zeničko-dobojskog i Tuzlanskog kantona privremeno je zapečaćeno 18 objekata, a za jedan objekt izdato je rješenje o otklanjanju nedostataka i nepravilnosti.

U Olovu je zapečaćen jedan objekt, Lukavcu tri, Živinicama dva, Gradačcu dva, Srebrniku dva, Tuzli tri, Kalesiji dva i Banovićima tri. Nađeno je 99 aparata za igre na sreću.

Objekti su privremeno zatvoreni zbog rada bez odobrenja za priređivanje igara na sreću Federalnog ministarstva finansija i rješenja općinskog organa za priređivanje zabavnih igara, odnosno neovlaštenog organizovanja igara na sreću i držanja aparata, kao i neprijavljenih radnika.

Poreznim obveznicima je privremeno zabranjeno obavljanje djelatnosti i izdati su prekršajni nalozi za učinjeni prekršaj.

Rezultat intenzivnih aktivnosti Porezne uprave FBiH u zadnja četiri mjeseca je 312 zapečaćenih objekata u kojima je nađeno 1.227 aparata za igre na sreću.

Porezna uprava FBiH, kako se navodi u saopćenju, usamljena je u provođenju ovih aktivnosti i bez podrške nadležnih agencija za provođenje zakona i da nema nadležnosti za oduzimanje aparata.

"Smatramo da je Uprava za inspekcijske poslove isključivo nadležna za prvođenje predmetnih aktivnosti i izuzimanja aparata. U skladu sa Zakonom o inspekcijama Uprava za inspekcijske poslove FBiH ima nadležnosti za privremeno oduzimanje, prodaju i uništenje proizvoda i drugih stvari i materijala za koje se u inspekcijskom nadzoru utvrdi da su protivpravno nastali ili namijenjeni prometu ili izvršenju radnji i poslova koji su u suprotnosti s propisima, što Porezna uprava FBiH nema i zbog čega nije mogla sama završiti ovu aktivnost" dodaje se u saopćenju Porezne uprave FBiH.