biznis
10

Porezna uprava FBiH potvrdila spisak plaća direktora, ali i korigovala plaću Naima Salkića

Piše: Er. M.
Porezna uprava Federacije BiH potvrdila je spiskove plaća direktora javnih preduzeća u Kantonu Sarajevo koji je nedavno objavio Klix.ba. Uz to je korigovala primanja direktora Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju Sarajevo Naima Salkića kojem je greškom udvostručila primanja.
Porezna uprava Federacije BiH korigovala je primanja direktora Salkića, kojem je prvobitno navela da je u toku 2014. godine primio neto plaću u iznosu od 37.293,48 KM, te da je na osnovu povremene samostalne djelatnosti zaradio 4.026,84 KM.

"Tačan podatak je da je Naim Salkić u 2014. godini ostvario neto primanja u iznosu od 18.646.72 KM i po osnovu povremene samostalne djelatnosti u iznosu od 2.013,42 KM", navedeno je iz Porezne uprave FBiH.

Kako navode, do prezentacije pogrešnog podatka je došlo jer je Kanton Sarajevo Poreznoj upravi FBiH dostavio spisak s nazivima institucija i imenima osoba za koje traže podatke.

"Na navedenom spisku Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju Sarajevo sa imenom Naima Salkića naveden je na dva mjesta, pod rednim brojem 88. i 110. zbog čega su se u ovom slučaju iznosi o primanjima udvostručili", stoji u dopisu.

Porezna uprava FBiH žali zbog učinjene greške iako je u korespondenciji sa nadležnima iz Kantona Sarajevo upozoravala da je to moguće, jer Porezna uprava nije raspolagala ulaznim podacima koje je tražila pismenim i telefonskim putem, a koji su joj bili potrebni zbog tačnosti podataka i hitnosti u postupku.

Spisak godišnjih plaća direktora javnih preduzeća u Kantonu Sarajevo Porezna uprava Federacije BiH dostavila je premijeru Kantona Sarajevo Elmedinu Konakoviću i kantonalnom ministru finansija Jasminu Halebiću. Kako saznaje Klix.ba, o spisku koji je šokirao stanovnike BiH, ali i vlast u Kantonu Sarajevo, raspravljala je i Vlada Kantona Sarajevo.

Spiskove plaća direktora javnih preduzeća možete pogledati ovdje.