|

Porezna uprava FBiH: Kulturno-umjetničke i estradne programe obavezno prijaviti

Porezna uprava FBiH: Kulturno-umjetničke i estradne programe obavezno prijaviti
0
F
FENA
27.12.2007. u 14:02
0
komentara
0

dijeljenja
Porezna uprava FBiH: Kulturno-umjetničke i estradne programe obavezno prijaviti
Porezna uprava Federacije BiH podsjeća pravne i fizičke osobe koje povodom nastupajućih praznika namjeravaju organizirati prigodne proslave uz angažiranje estradnih umjetnika da su dužne, u skladu s odredbama poreznih kantonalnih zakona, poreznim ispostavama u općinama na području kojih će se program organizirati podnijeti prijavu poreza na prihod od autorskih prava.
Obveznik poreza na prihod od autorskih prava su pravne i fizičke osobe, organizatori programa, navodi Porezna uprava FBiH. Namjeru da organiziraju javno izvođenje kulturno-umjetničkog ili estradnog programa dužni su prijaviti Poreznoj upravi u roku od tri dana prije početka njegove realizacije.

Uz poreznu prijavu, organizator (porezni obveznik) dužan je podnijeti jedan primjerak ugovora zaključenog između organizatora i izvođača te tačan iznos ugovorene netonaknade za ugovoreno djelo.

Ukoliko je prisustvo proslavi uvjetovano izdavanjem ulaznica, organizator je dužan uz prijavu podnijeti na ovjeru i blokove ulaznica koje moraju imati serijski broj, a za osobe koje nisu državljani BiH dužni su podnijeti i radnu dozvolu.

Nepostupanje na ovaj način može imati za posljedicu zabranu obavljanja djelatnosti, odnosno održavanje planiranog kulturno-umjetničkog ili estradnog programa.

Porezna uprava FBiH također podsjeća da neprijavljivanje namjere organiziranja kulturno-umjetničkog ili estradnog programa, osim posljedice zabrane, ima i propisane prekršajne i krivične sankcije, posebno u dijelu netačnog prijavljivanja iznosa ugovorene naknade za autorsko djelo.

Kao što je obaveza poreznog obveznika da prijavi, obračuna i uplati porez na prihod od autorskog prava, tako je i pravo Porezne uprave Federacije BiH da vrši kontrolu nad pravovremenim i tačnim prijavljivanjem porezne obaveze, što će i raditi tokom predstojećih praznika.

Stoga je Porezna uprava FBiH pozvala sve koji će takve programe organizirati da u zakonom propisanim rokovima i način propisan zakonom izvrše svoju poreznu obavezu. Stope poreza na prihod od autorskih prava različite su u svim kantonima. Tako u Kantonu Sarajevo stopa poreza na pihod od autorskih prava iznosi 20 posto, izuzev za djela ozbiljne muzike za koje stopa iznosi pet posto.

U Zeničko-dobojskom kantonu stopa poreza je 15 posto, a u Unsko-sanskom 20 posto, izuzev za djela ozbiljne muzike za koje stopa iznosi pet posto.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.