{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Porezna uprava FBiH: Kulturno-umjetničke i estradne programe obavezno prijaviti

F
27.12.2007. u 14:02
0
0
Porezna uprava FBiH: Kulturno-umjetničke i estradne programe obavezno prijaviti
0
Porezna uprava FBiH: Kulturno-umjetničke i estradne programe obavezno prijaviti
Porezna uprava Federacije BiH podsjeća pravne i fizičke osobe koje povodom nastupajućih praznika namjeravaju organizirati prigodne proslave uz angažiranje estradnih umjetnika da su dužne, u skladu s odredbama poreznih kantonalnih zakona, poreznim ispostavama u općinama na području kojih će se program organizirati podnijeti prijavu poreza na prihod od autorskih prava.
Obveznik poreza na prihod od autorskih prava su pravne i fizičke osobe, organizatori programa, navodi Porezna uprava FBiH. Namjeru da organiziraju javno izvođenje kulturno-umjetničkog ili estradnog programa dužni su prijaviti Poreznoj upravi u roku od tri dana prije početka njegove realizacije.

Uz poreznu prijavu, organizator (porezni obveznik) dužan je podnijeti jedan primjerak ugovora zaključenog između organizatora i izvođača te tačan iznos ugovorene netonaknade za ugovoreno djelo.

Ukoliko je prisustvo proslavi uvjetovano izdavanjem ulaznica, organizator je dužan uz prijavu podnijeti na ovjeru i blokove ulaznica koje moraju imati serijski broj, a za osobe koje nisu državljani BiH dužni su podnijeti i radnu dozvolu.

Nepostupanje na ovaj način može imati za posljedicu zabranu obavljanja djelatnosti, odnosno održavanje planiranog kulturno-umjetničkog ili estradnog programa.

Porezna uprava FBiH također podsjeća da neprijavljivanje namjere organiziranja kulturno-umjetničkog ili estradnog programa, osim posljedice zabrane, ima i propisane prekršajne i krivične sankcije, posebno u dijelu netačnog prijavljivanja iznosa ugovorene naknade za autorsko djelo.

Kao što je obaveza poreznog obveznika da prijavi, obračuna i uplati porez na prihod od autorskog prava, tako je i pravo Porezne uprave Federacije BiH da vrši kontrolu nad pravovremenim i tačnim prijavljivanjem porezne obaveze, što će i raditi tokom predstojećih praznika.

Stoga je Porezna uprava FBiH pozvala sve koji će takve programe organizirati da u zakonom propisanim rokovima i način propisan zakonom izvrše svoju poreznu obavezu. Stope poreza na prihod od autorskih prava različite su u svim kantonima. Tako u Kantonu Sarajevo stopa poreza na pihod od autorskih prava iznosi 20 posto, izuzev za djela ozbiljne muzike za koje stopa iznosi pet posto.

U Zeničko-dobojskom kantonu stopa poreza je 15 posto, a u Unsko-sanskom 20 posto, izuzev za djela ozbiljne muzike za koje stopa iznosi pet posto.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: