|

Porast cijene sirove nafte na berzi u New Yorku

Porast cijene sirove nafte na berzi u New Yorku
0
F
FENA
4.11.2009. u 15:27
0
komentara
0

dijeljenja
Porast cijene sirove nafte na berzi u New Yorku Foto: Reuters
Sirova nafta je na berzi u New Yorku danas poskupila na iznad 80 dolara za barel, nakon jučerašnjeg rasta cijene od dva posto, što je posljedica neočekivanog pada zaliha tog energenta u SAD-u i slabljenja dolara.
Cijena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u decembru je na Njujorškoj robnoj berzi porasla za 48 centi, na 80,08 dolara za barel, nakon rasta u utorak od 1,47 dolara za barel, dok je evropska "brent" nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu istovremeno poskupila za 31 cent, na 78,42 dolara za barel, prenijele su svjetske agencije.

Američki institut za naftu (API) je sinoć objavio da su u sedmici zaključno sa 30. oktobrom zalihe sirove nafte u SAD-u smanjene za 3,3 miliona barela usljed manjeg obima uvoza, dok su analitičari očekivali rast od 1,4 miliona barela.

Podaci instituta API su potaknuli optimizam da tražnja nafte u SAD-u, najvećem svjetskom potrošaču energenata, raste, što je doprinijelo poskupljenju "tečnog zlata". Pored toga, u izvještaju se navodi da su zalihe benzina u SAD-u prošle nedelje porasle za 501.000 barela prema očekivanju od 300.000 barela, dok su istovremeno zalihe lož-ulja i dizela povećane za 1,8 miliona barela, a očekivao se pad od jednog miliona barela.

Popodne bi svoj izvještaj o zalihama nafte u SAD-u prošle sedmice trebalo da objavi statistička služba američkog ministarstva energetike.

Dolar je danas oslabio u odnosu na druge valute, što je doprinijelo poskupljenju zlata na novi rekord i rasta cijene sirove nafte. Kad vrijednost dolara padne, sirovine postaju jeftinije za one investitore koji raspolažu drugim valutama.

Zlato je danas poskupjelo na rekordnih 1.090 dolara za uncu (31 gram) usljed slabljenja dolara i nakon što je Međunarodni monetarni fond prodao 200 tona tog metala indijskoj Centralnoj banci, što je pojačalo interesovanje za zlato.

Američka Uprava federalnih rezervi (Fed) danas završava svoj dvodnevni sastanak, na kojem se očekuje da će biti donesena odluka o zadržavanju ključne kamatne stope na postojećem nivou. Ipak, prisutne su spekulacije da bi Fed mogao prekršiti obećanje da će kamate održati niskima "duži vremenski period".

Međunarodna agencija za energetiku će "značajno" sniziti dugoročnu prognozu tražnje nafte u svom godišnjem izvještaju, koji treba da bude objavljen sljedeće sedmice, što je drugo smanjenje zaredom, objavio je u srijedu Wall Street Journal, citirajući neimenovani izvor.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.