|

Poraslo povjerenje potrošača u SAD-u

Poraslo povjerenje potrošača u SAD-u
0
F
FENA
30.12.2009. u 16:08
0
komentara
0

dijeljenja
Poraslo povjerenje potrošača u SAD-u Foto: AFP
Povjerenje američkih potrošača je u decembru poraslo na tromjesečni maksimum, ali je istovremeno ostala nepromijenjena ocjena da je stanje privrede SAD-a veoma loše, objavila je istraživačka organizacija Conference Board.
Indeks povjerenja Conference Boarda je, prije svega zbog ublažavanja pesimističkih procjena situacije na tržištu rada, porastao za 2,3 boda u odnosu na novembar, dospjevši tako na tromjesečni maksimum od 52,9 bodova.

Analitičari su u anketi agencije Reuters očekivali da će indeks porasti na 52,5 bodova, što je znatno ispod nivoa od oko 90 bodova, koji uobičajeno odgovara dobroj ekonomskoj situaciji.

Pokazatelj potrošačkih očekivanja je, nedugo poslije završetka snažne ekonomske recesije, ipak porastao najviše za dvije godine, prenijele su agencije.

Indeks očekivanja porastao je, naime, za više od pet poena, na 75,6 bodova, što je najviše od decembra 2007. godine.

Vrednovanja tržišta rada se djelimično poboljšalo, jer je udio onih koji misle da je "teško dobiti posao" opao za 0,6 procentnih bodova, na 48,6 odsto. Nasuprot tome, udio onih koji kažu da je "radnih mjesta dovoljno", smanjen je na 2,9 procenata, najmanje od februara 1983.

Veoma loše ostaje kod potrošača i vrednovanje sadašnje privredne situacije u SAD. Taj indeks i dalje pada i sada je dostigao 18,8 bodova sa novembarskih 21,2 poena, što je, istovremeno, bila njegova najniža vrijednost od početka 1983. godine.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.