Nakon ubistva Bin Ladena
0

Porasle vrijednosti evropskih akcija i američkog dolara

FENA
Cijene evropskih akcija uvećane su u ponedjeljak, osmi put uzastopno, dok je dolar blago ojačao s ranije dostignutog trogodišnjeg minimuma, poslije izvještaja da su američke snage ubile vođu međunarodne terorističke mreže al Qaide Osamu bin Ladena.

"Tržišta širom svijeta su bila u usponu nakon vijesti da su američke snage ubile bin Ladena.

"Ta (tržišna) euforija mogla bi, međutim, biti kratkog vijeka, posebno zbog mogućnosti da teroristi krenu u osvetničke akcije", ocijenio je Ben Potter, tržišni stručnjak kompanije londonske IG Index.

Rast cijena akcija podstiču, prema ocjeni eksperata, također i solidni tromjesečni rezultati mnogih kompanija koje su u prvom kvartalu iskazale veće prihode od očekivanih.

Reuters prenosi da se današnje poslovanje na globalnim finansijskim berzama odvija u uslovima kad mnoge zemlje praznuju (Kina, Tajland, Singapur, Velika Britanija, Hongkong), pa su tržišne operacije limitirane.

Evropske dionice, izuzimajući britanske, poskupile su tokom rane prijepodnevne trgovine, 0,3 posto, dok je globalni indeks akcija - MSCI - kojim se iskazuju cijene hartija od vrijednosti u 23 najrazvijenije zemlje svijeta, uvećan 0,2 posto.

U porastu su bile i terminske cijene akcija na američkom efektnom tržištu, dok su dionice na vodećoj azijskoj berzi u Japanu poskupile u ponedjeljak ujutro 1,4 posto prenosi japanska novinska agencija Kyodo.

Japanski Nikkei indeks u ponedjeljak je prvi put od katastrofalnog zemljotresa i gigantskog cunamija 11. marta, premašio psihološki važnu granicu od 10.000 poena.

U Evropi je zabilježan i skok vodećih nacionalnih indeksa akcija, uključujući francuski CAC 40 i njemački DAKS koji je trenutno na najvišem nivou tokom minule tri godine.

Kurs dolara je uvećan na azijskim berzama, poslije izvještaja da je vođa al Qaide bin Laden ubijen nepunih deset godina poslije terorističkih napada 11. septembra 2001. godine na ciljeve u Sjedinjenim Državama. Euro je oslabio jedan cent, na 1,4764 dolara, prije nego što se pri samom kraju poslovanja oporavio i kotirao nešto manje od 1,48 "amerikanca".

Dolar je ojačao i na 81,66 jena, prema 81,19 "japanaca" kolika mu je vrijednost bila u nedjelju uveče u zaključnoj trgovini.

Krajem poslovnog dana na tokijskoj berzi američka valuta je, međutim, razmijenjena po kursu od 81,41 jen. Pojačana tražnja dolara uslijedila je i ne samo zbog smrti "svjetskog teroriste broj jedan", već i pojeftinjenja sirove nafte na azijskim, američkim i evropskim berzama.

Neki eksperti, uključujući i tržišnog stručnjaka kompanije Nomura Kurta Magnusa, ocjenjuju da će ubistvo bin Ladena pojačati optimizam u Sjedinjenim Državama i dati "adrenalin" vodećoj svjetskoj ekonomiji.

Francuska novinska Agencija France Presse ističe u izvještaju sa globalnog valutnog tržišta, da je kurs dolara, osim rasta prema euru i jenu, u odnosu na druge snažne valutne jednice bio mješovit.

AFP ocjenjuje da će pozicije eura, usprkos padu prema dolaru, u narednom periodu vjerovatno biti čvrste, prvenstveno zbog najave Evropske centralne banke (ECB) da će do kraja 2011. voditi čvrstu kamatnu politiku. ECB je prošlog mjeseca povisila referentnu kamatu za 0,25 procenata, na 1,25 posto i to je, kako ukazuju finansijski stručnjaci, bio jedan od glavnih razloga osjetnog jačanja valute 17 zemalja članica eurozone.