{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Porasla stopa nezaposlenosti u razvijenim zemljama

F
11.9.2012. u 18:16
0
0
Porasla stopa nezaposlenosti u razvijenim zemljama
0
Porasla stopa nezaposlenosti u razvijenim zemljama
Foto: Arhiv
Stopa nezaposlenosti u razvijenim zemljama u julu je porasla na osam sa junskih 7,9 posto, uz rastući broj mladih koji su bez posla, saopćila je danas Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).
To znači da je u oblasti OECD-a bilo 47,9 miliona nezaposlenih, što je porast od 13,1 miliona od početka finansijske krize 2008. godine, navedeno je u izvještaju te organizacije, a prenosi agencija AFP.

Od tog broja nezaposlenih, 11,9 miliona čine mladi.

Međutim, podaci za august pokazuju da je stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Američkim Državala pala za 0,2 poena, na 8,1 posto, dok se u Kanadi zadržala na stabilnih 7,3 posto.

U eurozoni, nezaposlenost je u julu bila stabilnih 11,3 posto.

U izvještaju OECD, koja meri stanje u 34 zemlje članice ove organizacije, se navodi da su stope nezaposlenosti nastavile da značajno variraju tokom jula.

Najviša stopa nezaposlenosti je zabilježena u Španiji, od 25,1 posto, nakon čega sledi Portugalija, sa nezaposlenošću od 15,7 posto, kao i Irska sa stopom od 14,9 posto.

Međutim, nezaposlenost u Australiji, Austriji, Njemačkoj, Japanu, Južnoj Koreji, Luksemburgu, Meksiku i Holandiji je bila ispod 5,5 posto.

Kada je riječ o nezaposlenosti mladih, OECD kaže da "mladi ljudi nastavljaju da nose teret trenutne krize na tržištu rada, kako prenosi Tanjug, uz nezaposlenost od 16,1 posto u julu 2012. u oblasti OECD-a, i stopu nezaposlenosti od 22,6 posto u zoni eura".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: