|

Popustila zabrinutost oko državnih dugova

Popustila zabrinutost oko državnih dugova
0
F
FENA
10.12.2009. u 17:01
0
komentara
0

dijeljenja
Popustila zabrinutost oko državnih dugova Foto: Reuters
Evropski berzovni indeksi u četvrtak su ojačali, podržani dobicima u bankovnom sektoru, budući da su ponešto popustile zabrinutosti ulagača vezane uz finansije gospodarstava na Zapadu.
U takvom ozračju londonski je Ftse ojačao 0,7 posto, na 5.241 bod. Frankfurtski indeks DAX bio je na još i većem dobitku, od gotovo jedan posto, dosegnuvši 5.702 boda.

Ulagači su na početku trgovine bili pomalo na oprezu, uznemireni viješću da je agencija za rejtinge Standard & Poor's snizila prognozu za kreditni rejting Španije, izmijenivši je u negativnu.

Dodatno su ih obeshrabrila i upozorenja ostalih agencija vezano za javne finansije u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Državama, povrh prethodnih sniženja rejtinga Grčke i državnih kompanija u dugovima pritisnutom emiratu Dubai.

"I dalje nas pritišću zabrinutosti oko državnih dugova a prisutni su i faktori koji i dalje u određenoj mjeri potkopavaju povjerenje", kazao je Keith Bowan iz Hargreaves Lansdown Stockbrokersu. Dodao je i kako ulagači nastoje procijeniti situaciju u Grčkoj i Španiji.

U Britaniji je zasjedala središnja banka Bank of England, koja je ostavila ključne kamatne stope na niskih 0,5 posto a nije odustala ni od 200 milijardi funta vrijednog plana kupovine imovine. Bančine odluke bile su u skladu s očekivanjima tržišta.

Najveću podršku evropskim berzovnim indeksima pružio je bankovni sektor, predvođen Royal Bank of Scotlandom, čije su dionice poskočile pet posto. HSBC, UBS, Lloyds Banking Group i Credit Suisse redom su bile na dobitku, i to u rasponu od 1,7 do pet posto.

Interes su ulagači iskazivali i za dionice prehrambenih kompanija. Kerry Group, Nestle, Danisco i Danone neki su od dobitnika u tome sektoru, s rastom cijena dionica od 1,1 do 1,7 posto, prenijela je Hina.

Nikkei indeks Tokijske berze oslabio je 1,4 posto, završivši trgovanje na 9.862 boda.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.