|

Ponovo pale dionice na berzama u Aziji

Ponovo pale dionice na berzama u Aziji
0
F
FENA
16.10.2008. u 15:42
0
komentara
0

dijeljenja
Ponovo pale dionice na berzama u Aziji Foto: AP
U prvim satima poslovanja na berzama u Aziji dionice su u četvrtak opet padale – nakon jučerašnjih gubitaka na njujorškoj berzi, gdje je industrijski indeks Dow Jones izgubio gotovo osam posto svoje ukupne vrijednosti, odnosno 735 bodova.
Japanski industrijski indeks Nikkei pao je u prvim satima poslovanja za deset posto, dok su u Hong Kongu dionice izgubile oko pet posto svoje vrijednosti. U Južnoj Koreji sedam posto, isto u Australiji, a u Novom Zelandu – pet posto.

Gubici na njujorškoj berzi uslijedili su u srijedu nakon objave statističkih podataka koji ukazuju na pad potrošnje u Sjedinjenim Državama.

Jedino što je raslo, i to je slučaj već nekoliko sedmica, jeste cijena zlata, koja je porasla za deset dolara po unci. Cijena unce zlata je 846 dolara i 72 centa.

Vrijednost američkog dolara danas je niža u odnosu na japanski jen, a nešto viša u odnosu na euro.

Predsjednici i premijeri osam najvećih industrijskih sila svijeta najavili su da će se sastati "u bliskoj budućnosti" kako bi raspravili globalnu ekonomsku krizu.

Bijela kuća je u srijedu saopćila da će članice skupine G-8 – sedam zapadnih zemalja i Rusija - sarađivati kako bi se ojačale međunarodne finansijske ustanove te obnovilo povjerenje investitora u svjetski ekonomski poredak.

Direktor američke Središnje banke Ben Bernanke, prenosi VoA, izjavio je da će rješavanje "velikih i složenih" problema potrajati izvjesno vrijeme, dok je američki ministar finansija Henry Paulson izrazio uvjerenje da će vladin plan sanacije finansijskog sektora u konačnici biti uspješan.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.