biznis
0

Ponovno oživljavanja Autoklastera BiH

Sarajevo-x.com
Autoklaster u Bosni i Hercegovini već duže vrijeme nije bio aktivan. Zbog toga je u prostorijama ASA grupacije održan sastanak, na kojem je izložen prijedlog ponovnog oživljavanja. ACBIH trenutno ima 17 članica, a pored proizvođača auto-dijelova uključuje i nekoliko institucija i organizacija.

Prisutne članice među kojima i Prevent Group su konstatovale da je potrebno uključivanje Klastera u strategiju razvoja Bosne i Hercegovine, kao i ponovno oživljavanje regionalne mreže autoklastera.

Autoklaster BiH je osnovan 2004. godine na inicjativu Njemačkog društva za tehničku saradnju (GTZ). Od tada do 2009. godne infrastrukturno i finansijski je podržavan od GTZ-a, dok je institucionalnu podršku dobivao od Vanjskotrgovinske komore BiH. Međutim u 2009. godini dolazi do statusa mirovanja.

Kako bi se prevazišla trenutna situacija članice planiraju organizovati veliki broj aktivnosti koje su bile praksa prethodnih godina. Neke od tih aktivnosti su uključivale izlaganje na sajmu Automechanika 2004., 2006. i 2008. godine, prezentaciju potencijala na skupovima u Frankfurtu, Lajpcigu, Istanbulu, Gracu i Dizeldorfu.

Pored Prevent grupacije sastanku ACBiH su prisustvovali i predstavnici FAMOS-a, CIMOS-a, UNIS TOK-a i VTK-a.