biznis
0

Ponovno nije održana skupština VTKBiH

FENA
Sedma sjednica Skupštine Vanjskotrgovinske komore BiH zakazana za danas u Sarajevu nije održana zbog nedostatka kvoruma.

Za dnevni red bila je predviđena rasprava o funkcioniranju organa Komore, s obzirom na to da je rad ove institucije gotovo pola godine blokiran jer se zastupnici bošnjačkog naroda u Upravnom odboru VTKBiH protive da se izvrši rotacija na funkciji generalnog sekretara, te da se na tu poziciju umjesto pripadnika bošnjačkog naroda imenuje pripadnik iz reda srpskog naroda, kao u prethodnom mandatnom periodu.

Iako je početak rada Skupštine bio odgođen za više od sat vremena, na današnju sjednicu je došlo 37 zastupnika, a za rad i odlučivanje potrebno je prisustvo najmanje 40 od ukupno 60 zastupnika koji čine Skupštinu VTKBiH (uz odgovarajuću zastupljenost konstitutivnih naroda).

-Izlaz iz ovih problema je da se okrenemo poslu, da razmatramo program i rad VTKBiH za ovu godinu, da govorimo o finansijskom planu, a da se ne bavimo trivijalnim stvarima koje su nebitne za funkcioniranje Komore – izjavio je novinarima predsjednik Upravnog odbora Komore Edin Arslanagić.

Trivijalne stvari, prema njegovim riječima, su rotacija generalnog sekretara, jer po Statutu Upravni odbor imenuje generalnog sekretara i on može i ne mora biti rotiran.

Stav Upravnog odbora je da se ne vrši rotacija jer Tarik Đođić, bez obzira na to kojem narodu pripada, ispunjava sve uvjete za obavljanje te funkcije i dobro obavlja posao.

Na pitanje zašto u ovom slučaju nije ispoštovano da je rotacija općeprihvaćen pristup funkcioniranja institucija BiH Arslanagić je kazao da je Komora vanstranačka, vanpolitička organizacija i prije svega udruženje privrednika koji trebaju da misle o razvoju privrede, a ne o politici.

Predsjednik VTKBiH Milan Lovrić ne smatra trivijalnim pitanje rotacije na mjestu generalnog sekretara.

Stav Skupštine, koja nije danas održana, prema Lovrićevim riječima, trebao je biti da se rotacije obave istim redoslijedom kao u prošlom mandatnom periodu, u svim organima Komore. Istina je da generalni sekretar i dvojica zamjenika nisu organ Komore, ali je u prethodnom mandatu bila rotacija uz ovažavanje principa da na operativnim funkcijama – predsjednik Komore, predsjednik UO i generalni sekretar budu pripadnici tri konstitutivna naroda.

-Govoriti da ova pitanja nisu važna, da su na jednoj strani veliki biznismeni, a na drugoj neki koji su nacionalno organizirani mislim da je potcjenjivački za odgovornost koju mi imamo – kazao je Lovrić novinarima.

Nadzorni odbor je, kako je dodao, onemogućen da obavlja svoj posao, a postoji i mogućnost sazivanja državne revizije budući da je VTK javna institucija i troši javne novce.

-U prošlom mandatnom periodu smo sačuvali VTK kao vjerodostojnu instituciju, a ovo što se sada dešava je sramota - kazao je Lovrić.

Ovo je drugi put da nije održana sedma sjednica Skupštine VTKBiH, čime se praktično nastavlja blokada rada ove institucije. Sjednica Skupštine VTKBiH zakazana je ponovo za 11. juni.