{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ponižavajuća kriza kapitalizma u Americi

F
19.12.2008. u 13:47
0
1
Ponižavajuća kriza kapitalizma u Americi
0
Ponižavajuća kriza kapitalizma u Americi
Foto: Reuters
Dopisnici Financial Timesa iz Sjedinjenih Država izvještavaju da je Barack Obama izborom novog šefa državnog tijela koje nadgleda rad finansijskih institucija pokazao da planira korjenite promjene u načinu na koji funkcionira taj do sada rascjepkani sistem.
Izabrani predsjednik je istovremeno obećao da će stati ukraj pohlepi koja je, kako tvrdi, i izazvala aktuelnu finansijsku krizu.

Sjedinjene Države su, nastavlja list, trenutno koncentrirane na pitanje šta se to dogodilo s privatnim sektorom, a o tome se može štošta reći.

Kriza kapitalizma je ponižavajuća za zemlju koja slobodno tržište često ističe kao jedno od svojih najvećih dostignuća i najdragocjeniji izvoz.

No, moglo bi se ispostaviti da su još veći problem od pogrešnih poteza napravljenih na tržištu posljedice koje su oni izazvali, a to je ogromno povećanje uloge vlade.

Još otkako se Ronald Reagan pojavio na nacionalnoj političkoj pozornici, vodeći američki, a kasnije i globalni, ideološki imperativ bilo je sužavanje uloge države. Danas je, međutim, moćna vlada odjednom postala stvarnost, ističe Financial Times.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ko je kriv za niske cijene malina?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: