{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ponižavajuća kriza kapitalizma u Americi

F
FENA
19.12.2008. u 13:47
0
1
Ponižavajuća kriza kapitalizma u Americi
0
Ponižavajuća kriza kapitalizma u Americi
Foto: Reuters
Dopisnici Financial Timesa iz Sjedinjenih Država izvještavaju da je Barack Obama izborom novog šefa državnog tijela koje nadgleda rad finansijskih institucija pokazao da planira korjenite promjene u načinu na koji funkcionira taj do sada rascjepkani sistem.
Izabrani predsjednik je istovremeno obećao da će stati ukraj pohlepi koja je, kako tvrdi, i izazvala aktuelnu finansijsku krizu.

Sjedinjene Države su, nastavlja list, trenutno koncentrirane na pitanje šta se to dogodilo s privatnim sektorom, a o tome se može štošta reći.

Kriza kapitalizma je ponižavajuća za zemlju koja slobodno tržište često ističe kao jedno od svojih najvećih dostignuća i najdragocjeniji izvoz.

No, moglo bi se ispostaviti da su još veći problem od pogrešnih poteza napravljenih na tržištu posljedice koje su oni izazvali, a to je ogromno povećanje uloge vlade.

Još otkako se Ronald Reagan pojavio na nacionalnoj političkoj pozornici, vodeći američki, a kasnije i globalni, ideološki imperativ bilo je sužavanje uloge države. Danas je, međutim, moćna vlada odjednom postala stvarnost, ističe Financial Times.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: