Najavljeno još projekata
5

Pomoć poduzetništvu: Grad Cazin podržao pokretanje 30 novih malih biznisa

A. B.
Cazin, (Foto: Shutterstock)
Cazin, (Foto: Shutterstock)
Nakon što je u prethodne dvije godine uz finansijsku podršku grada Cazina pokrenuto preko 50 malih biznisa, jučer su potpisani ugovori za pokretanje njih još trideset.

Grad Cazin ovim nastavlja provoditi svoju razvojnu strategiju u koju je uključena kontinuirana dodjela nepovratnih finansijskih sredstava u sklopu start-up paketa za mala i srednja preduzeća.

"Poduzetnički potencijal kod ovdašnjih ljudi oduvijek je prisutan i ove brojke su vrlo ohrabrujuće u pogledu privrednog i ekonomskog razvoja Cazina. Kroz projekte podrške malim poduzetnicima, koji se provode već duže vrijeme u kontinuitetu, mogli smo potvrditi da to jeste naš najveći potencijal i zaista se ponosim činjenicom da je sve više mladih Cazinjana koji se odlučuju na ovaj korak", istakao je ovom prilikom gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević.

Uz sve veće investicije u Poslovnoj zoni Ratkovac, paralelni razvoj malog i srednjeg poduzetništva Grad Cazin svrstava u red najrazvijenijih lokalnih zajednica u BiH. Podrška otvaranju novih preduzeća je naročito važna u doba trenutne pandemije koja ugrožava opstanak malih biznisa u cijeloj državi.

"Sve je jednako značajno za ekonomski razvoj Cazina. I veliki projekti, za kakve se ovih dana realiziraju ugovori, ali i svaki manji samostalni poslovni poduhvat također, zaslužuju i imaju našu podršku u svakom pogledu", kazao je Ogrešević.

Poticajna sredstva za ovih 30 novih malih biznisa će se finansirati sredstvima budžeta Grada i Projekta općinskog i ekonomskog upravljanja (MEG) kojeg finansira Vlada Švicarske, a provodi UNDP.

U fazi razvoja je i YEP inkubator poslovnih ideja, a Grad Cazin ujedno je jedina lokalna zajednica u BiH koja je ovaj javni poziv usmjerila isključivo prema mladim osobama do 35 godina. Iz gradske uprave poručuju kako je do kraja godine planirana podrška za osnivanje još pet novih biznisa u saradnji s Fondacijom Impakt.