OECD
0

'Pomoć autokompanijama je bacanje novca'

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Vlade u svijetu moraju odoljeti iskušenju da izvlače iz krize proizvođače automobila, čelika ili kompanije u bilo kojem drugom sektoru, osim u sistemski ključnom finansijskom, izjavio je u utorak glavni ekonomist Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) Klaus Schmidt-Hebbel.

On je istakao da, iako izgleda politički oportuno u vrijeme recesije, protekcionizam u svakom svom obliku čini više zla nego koristi, kao što su pokazala vremena Velike depresije i trgovinskih sukoba uoči Drugog svjetskog rata, prenio je Reuters.

OECD je u ponedjeljak objavio izvještaj u kojem se sugerira kako bi vlade trebalo da insistiraju na mjerama koje promoviraju kratkoročan i dugoročan privredni rast i da istovremeno izbjegavaju mjere koje štite nacionalne industrije od međunarodne konkurencije.

Komentirajući implikacije izvještaja, Schmidt-Hebbel odbacuje ideju da problematični automobilski sektor, koji u nekim zemljama direktno ili indirektno zapošljava svakog desetog radnika, treba smatrati isto tako važnim za privredni sistem kao banke.

"Ako dopustite propadanje finansijskog sektora u cjelini ili njegovih velikih igrača, cijela privreda će iz recesije potonuti u duboku recesiju, kao što je bilo krajem dvadesetih i početkom tridesetih. Ako dopustite bankrot jedne ili dvije automobilske kompanije, ili čak čitavog nacionalnog sektora, tražnja domaćih vozila će biti nadomještena većim uvozom", istakao je Schmidt-Hebbel.