Ministarstvo prometa FBiH
0

'Položaj trase koridora 5-C ne smije se mijenjati'

FENA
Ministarstvo komunikacija i prometa BiH saopćilo je danas da bi dovođenje u pitanje položaja trase iz idejnog projekta, posebno na dijelu kod Blagaja i Počitelja, uzrokovalo odgađanje kreditnih aranžmana i moglo bi dovesti u pitanje realizaciju čitavog projekta.

U saopćenju u vezi s aktivnostima Ministarstva komunikacija i prometa BiH na izradi projektne dokumentacije za autocestu na koridoru 5-C, a povodom brojih napisa u sredstvima informiranja, podsjeća se da je koridor 5-C međunarodni koridor potvrđen od Evropske unije s utvrđenim pravcem položaja trase Budimpešta-Osijek-Sarajevo-Ploče.

Vijeće ministara i parlament BiH kroz izvješća o realizaciji projekta autocesta na koridoru 5-C prihvatili su trasu idejnog projekta na temelju studijske i projektne dokumentacije.

Ekspertne skupine BiH i Republike Hrvatske usuglasile su mikrolokaciju kontaktnih točaka koridora 5-C, na osnovu tehničke dokumentacije.

Ministarstvo komunikacija i prometa BiH imenovano je od Vijeća ministara BiH za koncedenta za pripremu i izgradnju autoceste na koridoru 5-C, kroz BiH.

Ovo ministarstvo je sukladno nadležnostima i ranije prikupljenim potrebnim suglasnostima, završenim istraživanjem i odabirom najpovoljnjije varijante, pristupilo konačnoj izradi idejnih rješenja radi utvrđivanja konačne trase, a na temelju višekriterijalne analize.

Idejno rješenje za najpovoljnjiju varijantu rađeno je od eksperata Instituta IPSA Sarajevo, a razradu na razini idejnog projekta radili su eksperti IGH Zagreb.

"Ovdje želimo naglasiti da su IGH i IPSA i drugi konzultanti djelovali kao konzorcij za izradu projektne dokumentacije. Cijeli projekt je vođen transparentno, uz sudjelovanje svih relevantnih institucija", navodi se u saopćenju.

Obavljene su najmanje dvije javne rasprave u svim općinama kroz koje prolazi autocesta na koridoru 5-C. Velika podrška aktivnostima Ministarstva komunikacija i prometa došla je od visokih dužnosnika Evropske komisije i razvojnih banaka, koji su prihvatili urađenu projektnu dokumentaciju.

Ovakva podrška rezultirala je i konkretnim dogovorima evropskih razvojnih banaka, tako da će ove banke uskoro osigurati oko 500 miliona eura za finansiranje 65 km autoceste na koridoru 5-C, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.