Bruxelles
0

Poljska mora privatizirati brodogradilišta

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Evropska unija je u srijedu je dala Poljskoj posljednju šansu da do septembra izloži plan po kome će svoja brodogradilišta, čuvena po radničkim protestima 80-tih, spasiti od stečaja bez bespotrebnog izdvajanja ogromne količine državnog novca u tu svrhu.

Nadležni u EU kažu da državna brodogradilišta Gdanjsk i Gdinja neopravdano očekuju državnu pomoć od oko 1,8 milijardi eura, umjesto da se opredjele i uvedu nove programe restrukturiranja u skladu s pravilima EU-a.

Ta odluka prosljeđena je poljskom premijeru Donaldu Tusku kome je dat krajnji rok do 12. septembra da provede privatizaciju u brodogradilištima Gdinja i Šćećin gde je 1980. godine osnovana "Solidarnost".

Treće brodogradilište, Gdanjsk, u kome je radio nekadašnji predsednik Poljske i vođa "Solidarnosti" Leh Valensa, već je privatizovano i izaziva manje kontroverzi, piše Reuters.

"Sada trošimo drugu polovinu ekstra vremena koje je dato Poljskoj i veoma je važno da zvaničnici te zemlje iskoriste ovu posljednju šansu i izađu sa solucijom koja će garantovati opstanak brodogradilišta bez nepotrebne pomoći", navela je evropski komesar za konkurentnost Neelie Kroes u saopćenju.

Prema pravilima EU-a, država može da pruži novčanu pomoć posrnulom preduzeću samo ukoliko je će taj novac obezbjediti opstanak kompanije na duži period, ali se vlade, uglavnom nekadašnjih komuništičkih država, jako često oglušuju o to pravilo.

EU je, takođe, navela, da ni jedno brodogradilište u Poljskoj, od 2004. godine, kada je ta zemlja postala njena članica, nije ostvarilo sopstveni profit od izgradnje nekog broda.

Tusk je obećao da će do naznačenog datuma dostaviti detaljne programe restrukturiranja koji će uključivati i odredbe o privatizaciji.