“EEK Wagon”
0

Poljska kompanija zainteresirana da izmjesti proizvodnju u RS

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Uprava fabrike za proizvodnju teretnih vagona “EEK Wagon” u Zelenoj Gori (Zielona Góra) u Poljskoj zainteresirana je za otvaranje svoje fabrike u RS-u, uz strateško partnerstvo s Javnog preduzeća "Željeznice RS“.

Delegacija Vlade RS-a, koji je predvodio premijer Aleksandar Džombić, prvog dana službene posjete Poljskoj obišla je ovu fabriku te je dogovoreno da se formira zajednički tim, koji bi Vladi RS veoma brzo dostavio prijedlog najoptimalnijeg modela saradnje, saopćeno je iz entitetske vlade.

Riječ je o jednoj od najvećih evropskih kompanija za proizvodnju teretnih vagona, koja u svom sastavu ima četiri fabrike u oblasti teretnog željezničkog saobraćaja.

  • Ova kompanija je izrazila interes da proizvodni program iz Poljske izmjesti u RS, gdje bi proizvodila za lokalno i regionalno tržište. Kompanija EEK Wagon u Poljskoj zapošljava oko 2.500 radnika, stoji u saopćenju.

Džombić i ministri Željko Kovačević i Nedeljko Čubrilović večeras će na svečanoj večeri u Poznanju, oblast Velikopoljskog Vojvodstva, razgovarati s počasnim konzulom BiH u Poljskoj, Jacekom Gintershlaskim, potpredsjednikom Parlamenta Poljske Eugenijem Gzestakom, gradonačelikom Poznanja Risardom Grobelnijem, predstavnicima Vojvodstva i privrednicima ove najrazvijenije regije u Poljskoj.

Džombić s ministrima večeras iz Poznanja putuje za Varšavu, gdje su sutra predviđeni susreti u Vladi Republike Poljske.