biznis
0

Politički pritisci na Elektroprivredu BiH?

FENA
Nadzorni odbor i Uprava Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH uputili su danas otvoreno pismo uposlenicima te kompanije u kojem upozoravaju da se na njih "vrše neviđeni pritisci kako bi se omogućilo snabdijevanje strujom politički privilegiranih kompanija po sramno niskim cijenama".

Kako je istaknuto u pismu to se čini na štetu Elektroprivrede BiH, a u Nadzornom odboru i Upravi JPEBiH su uvjereni kako je takva situacija uvod za privatizaciju, odnosno rasprodaju Elektroprivrede BiH.

Oni navode kako će i dalje nastaviti istrajavati na potpunom poštivanju zakona i procedura te da ni po koju cijenu neće popustiti pod pritiscima.

U pismu se podsjeća da je Elektroprivreda BiH u proteklom periodu ostvarila zapažene rezultate u svim aspektima poslovanja. Sanirani su dugovi iz prošlosti, pokrenute nove investicije, započet proces pripajanja rudnika uglja te je Elektroprivreda BiH danas stabilno i uspješno preduzeće.

U Nadzornom odboru i Upravi preduzeća spremni su podnijeti i "iskonstruirane napade, poput onog o kreditu s Kajmanskih otoka". Taj novac je, tvrdi se u pismu, bio namijenjen pripajanju rudnika uglja Elektroprivredi BiH.

Indikativno je, kako se ističe, i to da su napadi na menadžment i Nadzorni odbor dobili na intenzitetu upravo u vrijeme kada Sindikat vodi pregovore s Vladom o novom kolektivnom ugovoru. Taj ugovor podržavaju i Nadzorni odbor i Uprava, dok se Vlada još ne izjašnjava.

Iz uprave Elektroprivrede BiH poručuju zaposlenicima da neće popustiti pod pritiscima, bez obzira na to kakve to posljedice imalo po sadašnji menadžment preduzeća.