{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pokrenute aktivnosti za halal institut BiH

S
13.4.2011. u 15:51
0
3
Pokrenute aktivnosti za halal institut BiH
0
Pokrenute aktivnosti za halal institut BiH
U okviru učešća na 6. svjetskom halal forumu i samitu u Maleziji upriličen je zvanični susret predstavnika Agencije za certificiranje halal kvalitete i Međunarodnog islamskog univerziteta u Maleziji (IIUM).
Delegacija predvođena ambasadorm BiH u Maleziji Ensarom Eminovićem i direktorom agencije Amirom Sakićem sastala se sa Datom Hamidom Abd Hamidom, predstavnikom rektorata IIUM-a te Hamzahom Mohd Sallehom i Noriah Bt Ramli, predstavnicima Halal Industry Research Centre HIRC-IIUM.

Na sastanku se razgovaralo o mogućnostima saradnje u oblasti halala sa naglaskom na ranije započete razgovore oko izrade i realizacije projekta Halal instituta u BiH. Ambasador Eminović i direktor Sakić su upoznali predstavnike IIUM-a i HIRC-a sa stanjem halala u BiH i aktivnostima Agencije za certificiranje halal kvalitete kao vodeće halal institucije u regionu jugoistočne Evrope. Posebno je naglašena potreba da se unaprijede aktivnosti u oblasti halala kroz uspostavljanje halal instituta, čime bi se obezbijedila platforma za realizaciju naučnih i stručnih istraživanja te omogućila saradnja sa drugim sličnim institucijama na ekspertskom nivou. Predstavnici IIUM-a i HIDC-a su izrazili svoje zadovoljstvo i spremnost da aktivno sudjeluju i daju vlastiti doprinos razvoju halala u BiH, imajući u vidu pozicioniranost Bosne i Hercegovine i potrebu da se u jugoistočnoj Evropi uspostavi regionalni halal centar.

Kako su razgovori između Agencije i HIDC-a o ovoj temi već ranije pokrenuti, ovom prilikom usaglašen je radni okvir i redoslijed realizacije planiranih aktivnosti. Kako je zaključeno, u prvoj fazi bit će potpisan sporazum u kojem će biti precizirane oblasti buduće saradnje, a potom će se pristupiti izradi studija i projekata i njihovoj realizaciji.

Međunarodni islamski univerzitet u Maleziji spada u kategoriju poznatijih i kvalitetnijih međunarodnih univerziteta. Univerzitet je osnovan 1983. godine i dom je za više od 15 hiljada studenata iz 90 zemalja svijeta. Na Univerzitetu je zaposleno preko 3.000 nastavnog i administrativnog osoblja. Nastavni kadar čine profesori iz više od 45 država. Univerzitet je 2006. godini osnovao istraživački centar halal industrije, čija je uloga da učestvuje, prati, istražuje i unaprjeđuje halal i halal industrije vodeći računa o uključivanju mladih i potencijalnih stručnjaka iz različitih oblasti.

Ovaj centar okuplja relevantne stručnjake i eksperte u pojedinim naučnim oblastima. Centar je do sada uspješno realizirao nekoliko projekata u drugim zemljama OIC u saradnji sa Alumni asocijacijama uz finansijsku podršku International Development Bank (IDB).

U okviru saradnje sa Agencijom za certificiranje halal kvalitete, HIDC i IIUM će djelovati savjetodavno te obezbijediti kvalificirane edukatore i predavače u naučnim oblastima koje budu relevantne za pojedine zajedničke projekte. Imajući u vidu potrebu integriranog pristupa halal industriji, koja uključuje islamske finansije i bankarstvo kao njen sastavni dio, planirano je da se u projekat uspostavljanja halal instituta u BiH uključe i predstavnici Instituta za islamske finansije i bankarstvo koji djeluje pri IIUM-u.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: