Microsoft BiH
0

Pokrenuta kampanja zamjene piratskih softvera licenciranim

FENA
Foto: Arhiva/Sarajevo-x.com
Foto: Arhiva/Sarajevo-x.com
Microsoft BiH, vođen podacima koji ukazuju da oko 80 posto kompanija u BiH ima do 10 uposlenika, a da veliki broj njih koristi nelicenciran softver, pokrenuo je kampanju koja ima za cilj upoznati bh. kompanije o jednostavnom legalizacijskom rješenju kojim dobijaju ne samo originalnu licencu nego i sigurnije i pouzdanije poslovanje.

Iz Microsofta poručuju da korištenjem softvera bez licence, kompanije ne samo da posluju protuzakonito nego i svoje poslovanje izlažu nepotrebnom riziku zbog mogućnosti gubitka podataka.

Tokom dva mjeseca kampanje, namjera je posjetiti više od 1.000 kompanija i dati preporuke i savjete za jednostavno i pristupačno legalizacijsko rješenje pod nazivom GGK (Get Genuine Kit) koje nudi legalizaciju operativnog sistema i to nabavkom najnovijeg operativnog sistema Windows 7 Professional.

Microsoft je već obišao više od 500 malih i srednjih preduzeća, pojasnila je Lejla Hadžiabdić, menadžerica za antipiratske aktivnosti u Microsoftu BiH, i to u Banjoj Luci, Bijeljini, Brčkom, Zenici, Mostaru i Sarajevu.

-Veoma smo zadovoljni zbog produktivnosti naših GGK patrola, ali i otvorenosti na koju su naišle pri posjetama više od 500 malih i srednjih preduzeća u BiH tokom prvih 20 dana kampanje. Naime, oko 250 kompanija je izrazilo interes za nabavku proizvoda koji se nude u kampanji radi osiguranja uvjeta za produktivno i sigurno poslovanje, a što je odličan pokazatelj da sve više kompanija u BiH prepoznaje prednosti koje donosi korištenje licenciranog softvera, kazala je Hadžiabdić.

U toku kampanje, kompanije koje posjeduju do deset računara, a na kojima je instalirana nepropisna licenca Windows operativnog sistema mogu putem GGK ponude dobiti licence za Windows 7 Professional, kao i za ranije verzije ovog proizvoda, saopćeno je iz Microsofta BiH.