Livno
0

Pokrenut stečajni postupak u "Livteksu"

SRNA
Opštinski sud u Livnu prihvatio je zahtjev vršioca dužnosti direktora livanjske Tvornice vunenih tkanina "Livteks" Joze Tadića za pokretanje stečajnog postupka ovog preduzeća, jer su propali svi pokušaji deblokade računa i ponovnog pokretanja proizvodnje, potvrdio je predsjednik ovog suda Niko Cvitanović.

On je podsjetio da je zahtjev za pokretanje stečaja podnesen 26. maja, zbog toga što ovo preduzeće već dvije godine nije aktivno i ne obavlja svoju djelatnost, radnici su na čekanju, a transakcijski računi u bankama su zbog višemilionskih neizmirenih obaveza odavno blokirani.

Cvitanović je naglasio da je stečajni postupak za radnike i lokalnu zajednicu najpogubniji način rješavanja problema u preduzeću, jer se provodi u slučaju potpunog bankrota i u većini slučajeva završava likvidacijom, što znači da radnici trajno ostaju bez posla, a svoja potraživanja mogu tražiti iz prodaje imovine preduzeća.

"Opštinski sud je je 2. jula održao ročište radi utvrđivanja da li postoje uslovi za pokretanje stečajnog postupka, kojem su prisustvovali ovlašteni predstavnici 'Livteksa'. Naredna faza je imenovanje Stečajnog vijeća i stečajnog upravnika, a najvjerovatnije će se ići na prodaju pokretne i nepokretne imovine preduzeća", pojasnio je Cvitanović.

Revizori su utvrdili da dugovanja "Livteksa" prema državi, bankama, radnicima i dobavljačima iznose više od sedam miliona KM, a zbog neizmirenih obaveza po osnovu poreza i doprinosa Poreska uprava Federacije BiH blokirala je račun i imovinu preduzeća.

Prije rata "Livteks" je zapošljavao oko 900 radnika, a sada ih ima oko 150, koji potražuju 27 plata i čiji radni staž nije uvezan u posljednjih 15 godina.

U oktobru i novembru prošle godine Sindikat preduzeća organizovao je višednevne proteste radnika ispred zgrade kantonalne Vlade u Livnu, tražeći rješavanje statusa preduzeća, koje zbog višemilionskih dugova nije privatizovano.

U posljednje dvije godine u pokušaje spašavanja "Livteksa" uključili su se vlade Livanjskog kantona i FBiH preko resornih ministarstava, ali ni to nije pomoglo, jer su se kantonalno i federalno ministarstvo našli na suprotnim pozicijama u pogledu budućeg vlasništva nad preduzećem.