Oprez prilikom plaćanja u BiH
0

Pojavile se krivotvorene novčanice i kovanice

Sarajevo-x.com
Pripadnici Federalne uprave policije upozorili su danas građane na dodatni oprez prilikom prometovanja novcem jer je na području ovog entiteta u posljednje vrijeme zabilježena veća pojava falsificiranih novčanica i kovanica.

"Prema našim operativnim saznanjima, na području Federacije BiH intenziviran je promet krivotvorenim novcem, i to kovanicama od 5 KM te papirnatim novčanicama od 20 KM i 100 eura. Trenutno se ti slučajevi provjeravaju, a građanima svakako preporučujemo pojačan oprez", kazao je za naš portal Robert Cvrtak, portparol Federalne uprave policije.

Ovim povodom iz Raiffesein banke u Sarajevu ističu da je pojava krivotvorenih novčanica inače intenzivirana u periodu od aprila do septembra, kada je povećano kretanje stanovništva i cirkulacija novca.

"Građanima možemo preporučiti da svakako budu oprezniji u navedenom periodu i da se upoznaju sa uputstvima Centralne banke u kojima se opisuje razlika između krivotvorenih i originalnih novčanica", istakli su u ovoj banci.

Centralna banka BiH također je upozorila učesnike u gotovinskom platnom prometu da je na području Bosne i Hercegovine uočen krivotvoreni kovani novac apoena od 5 KM.

"Riječ je o loše izrađenoj krivotvorini koja se može lako uočiti. Krivotvoreni kovani novac od 5 KM je izraženijeg sjaja u odnosu na originalni kovani novac ovog apoena, a boja središnjeg dijela, koji je na originalnom kovanom novcu zlatne boje, brzo otpada. Na krivotvorini, oznaka denominacije na licu kovanog novca (broj 5) i motiv goluba na naličju su više ispupčeni i podebljani nego na originalnim kovanicama. Krivotvoreni kovani novac ima i manju težinu u odnosu na originalni", poručili su iz Centralne banke BiH.