EBRD
0

Pogoršane prognoze BDP-a BiH

SRNA
Sarajevo
Sarajevo
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) procijenila je da će ovogodišnji pad bruto društvenog proizvoda (BDP) BiH iznositi 3,1 odsto.

EBRD je time pogoršao prethodna očekivanja za 2,1 odsto, jer je u majskom izvještaju projektovao pad BDP-a od jedan procenat, dok su nadole korigovane i prognoze za 2010. godinu i to sa blagog rasta BDP-a BiH od jedan odsto na nižih 0,8 odsto, pišu sutrašnje "Nezavisne novine".

Viši ekonomista EBRD-a zadužen za jugoistočnu Evropu Peter Sanfey rekao je da je u protekloj godini bilo veoma malo napretka u privatizaciji i drugim strukturnim reformama u BiH, te da je važno ubrzati proces reformi zbog privlačenje potrebnih direktnih inostranih investicija. 

Glavni ekonomista EBRD-a Erik Berglöf smatra da će se društveni gubici globalne ekonomske krize ozbiljno osjetiti tek sljedeće godine, kada stečaji preduzeća i nezaposlenost nastave da rastu.

Analitičari EBRD-a za region jugoistočne Evrope predviđaju prosječan pad privrednih aktivnosti u 2009. godini od 6,2 odsto, iduće godine trebalo bi da zabilježe rast od 0,7 odsto, dok iz EBRD-a za sve države tranzicije ove godine projektuju pad BDP-a od 6,3 odsto, a iduće godine rast od 2,5 odsto. 

Iz EBRD-a navode da faktori, koji ograničavaju rast u 2010. godini, uključuju sporiji tempo oporavka izvoznih tržišta, naročito u evrozoni, otežani uslovi kreditiranja jer banke nastavljaju sa postepenim smanjenjem aktive u regionu, dok je kreditiranje domaćinstava i malih kompanija i dalje ograničeno zbog sve većeg broja kredita u kašnjenju.   

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Muris Čičić naglašava da je globalnom krizom posebno pogođena domaća izvozna industrija, a najviše metalski i automobilski sektor, ali i proizvođači namještaja, tekstilci i kožari, te građevinski sektor, pa se takvo odvijanje događaja odražava negativno na zaposlenost i primanja, što uz pad doznaka iz inostranstva, dovodi do pada životnog standarda stanovništva. 
On ne očekuje rast domaćeg BDP-a u 2010. godini.