Otvaranje 25. novembra
16

Pogledajte kako izgleda nova dionica puta preko planinskog prevoja Karaula

Klix.ba/FENA
Radovi na putnoj dionici, kojom se zabilazi sabraćaj preko planinskog prevoja Karaula, na magistralnoj cesti Sarajevo - Tuzla, u završnoj su fazi.

Službeno otvaranje očekuje se, kako su ranije najavili iz Cesta Federacije BiH, za 25. novembar - Dan državnosti BiH.

Izgradnjom ove dionice magistralna cesta bit će skraćena za oko tri kilometra.

Završna, treća faza, odnosi se na radove na dva mosta, ukupne dužine jedan kilometar. Također i asfaltiranje trase, postavljanje horizontalne signalizacije i zaštitnih mreža.

Ukupno visinsko snižavanje dionice iznosi 120 metara, a najveći značaj bit će tokom zimskih mjeseci. U ovaj projekt uloženo je oko deset miliona KM.

Treba istaći da radovi na magistralnoj cesti Sarajevo - Tuzla traju od 2014. godine, dvije faze dosad su završene, dok se i trećoj nazire kraj. Drugi rok za završetak radova koji je bio do 31. oktobra ove godine je probijen, a iz Javnog preduzeća Ceste Federacije BiH za Klix.ba su kao obrazloženje naveli poteškoće prilikom izvođenja radova.

Kompletiranjem treće faze radova bit će zaokružena cjelina ukupne dužine od 4,5 kilometara moderne ceste koja će imati tri trake, od kojih je jedna predviđena za kretanje sporih vozila, što je vrlo značajno za odvijanje prometa na ovom prevoju, pogotovo u zimskim uvjetima.