biznis
2

Poginuo Douglas Tompkins, suosnivač firmi North Face i Esprit

FENA
Douglas Tompkins (Foto: Arhiv/EPA)
Douglas Tompkins (Foto: Arhiv/EPA)
Douglas Tompkins, suosnivač modnih kompanija North Face i Esprit koji je kupio velike površine južnoameričke regije Patagonija kako bi je održao netaknutom, umro je od teške hipotermije u kajakaškoj nesreći u Čileu.

Svjetski poznati aktivista za zaštitu prirode poginuo je u 72. godini.

Zdravstvena služba Aysen javila je da je bogati biznismen i avanturista plovio s još petero stranaca u utorak kada su se njihovi kajaci prevrnuli na jezeru i upali su u ledene vode jezera u regiji Patagonije u južnom Čileu.

Tompkins je kasnije preminuo u jedinici intenzivne njege u bolnici u Coyhaiqueu, gradu koji se nalazi 1.700 kilometara južno od Santiaga.

Nakon povlačenja iz biznisa 1989., Tompkins je postao aktivan u zaštiti prirode i ekologiji. On je posjedovao stotine hiljada hektara zemlje u Patagoniji, regiji netaknutih rijeka i ostalih prirodnih ljepota koja se proteže jugom Čilea i Argentine.

"On je bio inovativan čovjek i velikodušan u zaštiti prirode i okoliša. Istina je da je on živio u Čileu 26 godina, ali je njegov rad od globalnog značaja i njegova istinska vokacija bila je filantropija, nešto što je relativno nepoznato u našoj zemlji", izjavila je u srijedu predsjednica Čilea Michelle Bachelet, prenosi AP.