biznis
187

Poduzetnik godine: Mirsadu Purivatri dodijeljena nagrada Europa Cinemas

Klix.ba
Mirsad Purivatra
Mirsad Purivatra
Mirsadu Purivatri, direktoru Sarajevo Film Festivala, u petak uveče je u Pragu uručena nagrada "Poduzetnik godine", koju dodjeljuje internacionalna mreža Europa Cinemas. Ova institucija pruža podršku kinima čiji je rad posvećen predstavljanju i promociji evropskog filma.

Nagrada je Mirsadu Purivatri dodijeljena u znak priznanja za doprinos promociji evropskog filma u okviru programa Sarajevo Film Festivala te u okviru repertoara kina Meeting Point, a u petak uveče mu je uručio češki reditelj Bohdan Sláma.

Primajući nagradu Purivatra je istakao da ovo priznanje dijeli sa svima koji su u proteklih dvadeset godina uspješno razvijali koncept Sarajevo Film Festivala i rada kina Meeting Point.

"Baveći se poslom kreiranja kulturnih događaja u okviru Obala Art Centra u Sarajevu, koji su se ticali vizuelne i pozorišne umjetnosti, muzike i filma, u godinama nakon rata i danas, u potpunosti smo se usmjerili u programiranje filmskih sadržaja, zbog toga što cijenimo da je film umjetnička forma koja najlakše i najjednostavnije dopire do publike preskačući kulturološke, nacionalne, rodne, dobne i obrazovne granice. Dugogodišni rad na ovom poslu, mojim saradnicima i meni daje za pravo da vjerujemo da je gledanje dobrog filma zajedno, u filmskoj dvorani, dragocjeno iskustvo koje bi svako društvo trebalo nastojati očuvati. Posebno nam je važno mjesto koje evropski film zauzima u našem programu, donoseći priče koje su nam bliske, nekad vesele, nekad tužne, priče koje nas tjeraju na razmišljanje, koje nam daju inspiraciju u komplikovanom vremenu u kome živimo. Sretni smo i ponosni zbog svega što smo postigli stvarajući Sarajevo Film Festival i kino Meeting Point, i što je danas grad Sarajevo prepoznat kao centar razvoja regionalne filmske industrije kao dijela evropske i svjetske kinematografije", kazao je Purivatra.

Ove godine Europa Cinemas ukazala je na značaj projekta Operacija kino, putujućeg kina Sarajevo Film Festivala, uvrštavajući ga u svoj program podrške. Riječ je o filmsko-obrazovnom programu koji promovira filmska ostvarenja s posebnim akcentom na evropski i regionalni film, koji je samo u protekloj godini, predstavio program u 45 bosanskohercegovačkih gradova.

Mreža Europa Cinemas, osnovana 1992. godine, trenutno okuplja 977 kino dvorana u 596 evropskih gradova, a sarajevsko kino Meeting Point, koje je i dom Sarajevo Film Festivala, njen je član od 1998. godine.

Europa Cinemas finansira se iz fondova MEDIA programme (Creative Europe) i Centre national du cinéma et de l'image animée (CNC), a zahvaljujući podršci Eurimagesa i Ministarstva vanjskih poslova Francuske uticaj Europa Cinemas proširen je i na zemlje Istočne Evrope, Balkana, Rusije i Turske.

Tokom ceremonije u Pragu dodijeljena je i nagrada za najbolji program holandskom Filmhuisu te nagrada za najbolje aktivnosti za mladu publiku koja je ove godine pripala grčkom kinu Cine Paradisos.