PROMO
229

Poduzetnički univerzitet kao pokretač bh. ekonomije

Nedim Čelebić
Internacionalni Burch univerzitet (IBU) hrabro korača u ostvarivanju vizije postizanja izvrsnosti u obrazovanju, naučno-istraživačkom radu te inovacijama i poduzetništvu kroz kontinuirano mentorstvo i akademsko i životno usmjeravanje. Kao prvi poduzetnički univerzitet u BiH i regiji, IBU se suočava sa raznim izazovima, razvija i pomjera granice bh. obrazovanja.

Koji su izazovi, dokle su u ostvarivanju vizije, zašto je dobro biti Burch student odgovorio nam je na pitanja doc. dr. Nedim Čelebić, prorektor za planiranje i razvoj IBU, profesor na Fakultetu za ekonomiju i društvene nauke IBU, poduzetnik, te jedan od mentora u Burch StartUp Incubatoru.

"Stvaramo novu generaciju mladih ljudi koji kritički, kreativno i inovativno razmišljaju, a što za rezultat daje rast broja novih preduzeća, radnih mjesta i sveukupni rast i održivost domaće ekonomije", kazao je doc. dr. Nedim Čelebić.

Dodaje da zacrtanu viziju ostvaruju kroz niz strateških ciljeva i mjera koje podrazumijevaju formalno uvođenje poduzetničkog i liderskog učenja na sve fakultete i odsjeke univerziteta, potpunu opredijeljenost rukovodstva univerziteta za razvoj poduzetničke kulture na univerzitetu, tretiranje poduzetništva kao nukleusa razvojne strategije univerziteta, kontinuirana ulaganja u poduzetničku infrastrukturu univerziteta, zapošljavanje kadrova sa poduzetničkim iskustvom, razvoj poduzetničkih vještina kod postojećih kadrova, integraciju naučnih istraživanja u nastavne programe i planove, razmjenu znanja i iskustava putem internacionalizacije univerziteta.

Prvi studentski inkubator

Veliki korak ka poduzetničkom univerzitetu napravljen je 2016. godine kada je otvoren prvi studentski inkubator u Bosni i Hercegovini "Burch Startup Incubator". Kao organizaciona jedinica Burch Startup Incubator univerziteta pruža studentima razne mogućnosti i dodatne usluge koje imaju za cilj razvoj poduzetničkih i liderskih vještina.

"Svi studenti sa afinitetom za pokretanje vlastitog biznisa imaju priliku koristiti prostornu infrastrukturu inkubatora kao i usluge mentorstva profesora i vanjskih saradnika univerziteta. Zadnja faza našeg poduzetničkog programa podrazumijeva uvezivanje mladih poduzetnika sa potencijalnim domaćim i stranim investitorima kroz razne networking događaje, konferencije i takmičenja”, kazao je dr. Čelebić i dodao da je u narednom periodu u planu i izgradnja prvog univerzitetskog tehnološkog parka u Bosni i Hercegovini koji će se realizovati kroz investicije iz Velike Britanije.

StarMeUp takmičenje poslovnih ideja centralni je godišnji poduzetnički događaj i jedan od najznačajnijih projekata IBU na kojem učestvuju osim studenata univerziteta i srednjoškolci iz cijele Bosne i Hercegovine.

Unapređenje bh. obrazovanja kroz STEM edukaciju

Internacinalni Burch univerzitet kao najbolji privatni univerzitet u BiH uvijek ide korak ispred drugih univerziteta, a naredni korak je unapređenje bh. obrazovanja kroz STEM edukaciju.

"STEM edukacija podrazumijeva obrazovanje kroz četiri oblasti i to nauku, tehnologiju, inžinjerstvo, matematiku, te je u fokusu našeg pristupa obrazovanju i istraživanju što rezultira nizom novih kreativnih i inovativnih proizvoda i rješenja koje kroz naše programe o poduzetništvu i startup takmičenja nastojimo pretvoriti u tržišno orijentisane i profitabilne biznise. To je sljedeći korak IBU, jer većina predmeta u svim naučnim disciplinama su projektno orijentisani što rezultira velikim brojem kreativnih i inovativnih proizvoda koji se nadopunjuju proizvodima nastalim kroz studentske klubove i brojne STEM radionice", kazao je dr. Čelebić.

IBU posebno podržava zadržavanje mladih u BiH, nudeći studentima kvalitetno obrazovanje i praksu što na kraju studija rezultira kvalitetnim početnim kadrom za realni, poslovni svijet. Većina studenata se zapošljava odmah poslije studija, a veliki broj njih posao nalaze i u toku studiranja jer im IBU pruža saradnju sa vodećim firmama i udruženjima poslodavaca.

"Naša istinska snaga proizilazi iz strateške saradnje i partnerstva sa vodećim domaćim i stranim firmama i udruženjima poslodavaca u državi. Kroz spomenuta partnerstva kreiramo dodatnu vrijednost za studente putem organizacije gostujućih predavanja, posjeta firmama, izradi studija slučaja, mentorstva za startup ideje, investicija za perspektivne poslovne ideje, praksi i zapošljavanja, a sve navedeno ima za cilj da ponudi održivo rješenje za zaposlenost mladih i ostanak mladih u Bosni i Hercegovini", za kraj je zaključio dr. Čelebić.