biznis
0

Područje zemalja CEFTA-e investicijski region budućnosti

FENA
Povodom predstojećeg regionalnog ekonomskog foruma „CEFTA" koji će biti održan sredinom novembra u Zagrebu, danas je saopćeno da područje zapadnog Balkana, zahvaljujući sporazumu CEFTA postaje sve atraktivnije za strana ulaganja što treba da dovede do njegovog bržeg povezivanja s Evropskom unijom.

Stoga će od ove godine tradicionalno biti organizovan jedinstven Regionalni ekonomski forum radi unaprjeđenja ekonomske i trgovinske saradnje između zemalja članica CEFTA-e te ubrzanijieg regionalnog razvoja podstaknutog novim poduzetničkim idejama, inicijativama i investicijama.

Domaćin će i u narednim godinama biti Hrvatska i Grad Zagreb.

Forum će od naredne 2009. godine pratiti i praktična prezentacija ekonomskih dostignuća i mogućnosti poslovanja i investiranja u vidu velikog regionalnog industrijskog sajma.

Nakon što su organizatori ovogodišnjeg Regionalnog ekonomskog foruma zemalja potpisnica Srednjoeuropskog sporazuma o slobodnoj trgovini CEFTA sredinu novembra (13., 14. i 15.) definirali kao adekvatan period za održavanje ovog značajnog poslovno-političkog skupa, interes zainteresiranih učesnika sve je veći.

Samo tokom septembra prijavljeno je nekoliko desetina uglednih tvrtki, državnih institucija i poslovnih asocijacija.

U međuvremenu, pored Vlade Republike Hrvatske, Vijeća ministara BiH, Vlade FBiH, Ministarstva trgovine i industrije Kosova, Privredne i industrijske komore Albanije i drugih, pokroviteljstvo nad ovim značajnim skupom potvrdilo je i Ministarstvo za ekonomski razvoj Crne Gore, dok se u narednim danima očekuju potvrde o pokroviteljstvu još nekoliko ministarstava iz zemalja članica CEFTA-e.

Dosadašnja komunikacija organizatora i prijavljenih učesnika nagovještava da će u stručnom dijelu Foruma, pored dosadašnjih trgovinskih rezultata koje je novi Sporazum CEFTA 2006. donio svim zemljama potpisnicama, u fokusu biti mogućnosti intenziviranja slobodne trgovine, ekonomske saradnje općenito i investiranja u regionu, saopćeno je iz CEFTA-e.