{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Podrška za konkurenciju i državnu pomoć u BiH

F
31.5.2007. u 15:41
0
0
Podrška za konkurenciju i državnu pomoć u BiH
0
Podrška za konkurenciju i državnu pomoć u BiH
U okviru projekta koji finansira EU "Podrška za konkurenciju i državnu pomoć u BiH" 1. juna u UNITIC-u bit će održan seminar na kojem će biti predstavljena dva izvještaja: "Preliminarni inventar državne pomoći (PIDP) za BiH" i "Pripremno mapiranje državne pomoći za BiH".
Ovi izvještaji čine najveći projektni rezultat vezano za različite aktivnosti u BiH kako bi se pružila podrška uspostavljanju nacionalnog sistema državne pomoći u BiH u skladu s predstojećim zahtjevima iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU (SSP).

Izvještaji predstavljaju prvi ikada napravljeni pokušaj u BiH da se prikupi i izračuna iznos državnih pomoći/subvencija za preduzeća. Ova temeljna aktivnost je također važna jer pruža osnovu za neophodni monitoring podataka i ažuriranje nivoa državne pomoći i programa poticaja za svrhe uspostavljanja nacionalnog sistema državne pomoći u BiH.

Izvještaj o preliminarnom inventaru državne pomoći (PIDP) za BiH procjenjuje nivo državne pomoći u BiH i na svim nivoima vlasti (uključujući finansijski najjače općine) u periodu 2004.-2006. u iznosu između jedne i 1,2 milijarde KM, što predstavlja malo iznad dva posto nominalnog GDP-a.

Izvještaj o preliminarnom mapiranju državne pomoći za BiH je početni zadatak koji je kreiran da pokaže kako se provodi aktivnost mapiranja državne pomoći po standardima EU, koristeći najbolje dostupne ekonomske podatke u BiH.

On naglašava potrebu za pouzdanijim ekonomskim statističkim podacima u godinama koje dolaze, procjenjuje razvojni jaz BiH u vezi s EU prosječnim GDP-om, ispituje interne ekonomske razvojne obrasce i predlaže dvije opcije za zvanični proces mapiranja državne pomoći koji će se zahtijevati za nekih šest godina prema predstojećem Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU.

Seminar će otvoriti predstavnik Delegacije Evropske komisije Ferdinand Kopp, saopćeno je iz Delegacije Evropske komisije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: