SASE
0

Podrška svjetske banke tržištu kapitala BiH

FENA
U Sarajevu je početkom ove sedmice startao projekat Svjetske banke pod nazivom "Savjetodavne usluge Sarajevskoj i Banjalučkoj berzi kako bi se doprinijelo transparentnosti tržišta kapitala u BiH povećanjem institucinalnog kapaciteta za razvoj indeksa lokalnog tržišta vrijednosnih papira i strukturiranih finansijsklih proizvoda" koji će biti implementiran u narednih nekoliko mjeseci u saradnji s The Wiener Borse Consortium koji čine Wiener Borse (Bečka berza) kao lider konzorcija i CAPMEX (The Capitala Market Experts) konsultantska kuća iz Beča, saopćeno je danas iz Sarajevske berze (SASE).

"Glavni cilj projekta tehničke pomoći je povećanje transparentnosti tržišta kapitala u BiH putem povećanja kapaciteta Banjalučke i Sarajevske berze, podrške razvoju zajedničkog indeksa tržišta kapitala BiH, razvoju strukturiranih finansijskih proizvoda i derivata, treninga uposlenika i članova obje berze kao i unapređenja područja distribucije podataka. Projekat ukjučuje i analizu potencijalnih koristi u koncentraciji vlasništva u kompanijama koje su privatizovane certifikatima/vaučerima u cilju rješenja problema slabog korporativnog upravljanja. Nalazi i preporuke koji budu dati u Izvještaju imaju za cilj da promoviraju investiranje u BH kompanije, da podrže diversifikaciju finasijskog sistema kao i ukažu na tržište kapitala kao mogućnost finansiranja BH kompanija", istakao je Hannes Takacs, vođa tima projekta.

Projekat će konkretne rezultate imati u sačinjavanju Početnog izvještaja (analiza tržišta kapitala BiH sa naglaskom na preduvjete za uvođenje strukturiranih proizvoda), Priručnika za implementaciju strukturiranih finansijskih proizvoda, Radionice o izradi i implementaciji strukturiranih proizvoda za uposlenike i članove SASE-a i BLSE te Završni izvještaj sa preporukama upućenim berzama.

"Nakon više od godinu i po dana od kandidovanja kod više međunarodnih institucija izražavam zadovoljstvo da startamo sa realizacijom projekta koji će donijeti koristi berzama i tržištu kapitala u BiH u cjelini. Osim zajedničkog indeksa tržišta kapitala BiH koji treba da privuče pažnju investitora bićemo u prilici da naše tržište pripremimo za uvođenje strukturnih proizvoda kao što su certifikati, varanti i ETF-ovi i time svorimo uvjete za povećanje ponude vrijednosnih papira.Ovo je prilika da približimo razvijenim tržištima kapitala", kazao je Zlatan Dedić, direktor SASE-a.