biznis
0

Podrška izvozu voća i povrća iz BiH

FENA
Misija Švicarskog programa za promociju uvoza (SIPPO), koji djeluje pod okriljem Državnog sekretarijata za ekonomska pitanja Švicarske (SECO), boravila je od 6. do 11. marta u Bosni i Hercegovini.

Cilj posjete je bilo razmatranje mogućnosti unapređenja izvoza svježeg voća i povrća iz BiH u Europsku uniju i Švicarsku.

S tim u vezi vođeni su razgovori s predstavnicima Vanjskotrgovinske komore BiH/Agencije za promociju izvoza BiH i predstavnicima firmi iz cijele BiH.

Tom prilikom najavljeno je učešće deset firmi iz BiH na sajmu Fruit Logistica 2012. Inače, Fruit Logistica je jedan od najvećih poljoprivrednih sajmova u svijetu, koji svake godine u Berlinu okuplja oko 2.000 izlagača iz više od 80 zemalja i više od 50.000 posjetilaca.

Zahvaljujući podršci SIPPO-a priliku da se na zajedničkom štandu predstave imalo je i pet proizvođača iz BiH: Poljoprivredna zadruga "PMG-VIP“ (Gradačac), OPZ "Voće i Povrće Krajine“ (Laktaši), "Unaplod“ d.o.o. (Bosanska Dubica), "Maočanka“ d.o.o. (Brčko Distrikt BiH) i "Agroimpex“ d.o.o. (Banja Luka), saopćeno je iz Ambasade Švicarske u BiH.