{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Podrška implementaciji mjera za ublažavanje posljedica krize

F
FENA
20.1.2009. u 19:21
0
0
Podrška implementaciji mjera za ublažavanje posljedica krize
0
Podrška implementaciji mjera za ublažavanje posljedica krize
Ekonomsko-socijalno vijeće za teritoriju Federacije BiH (ESV) razmatralo je na današnjoj sjednici u Sarajevu Operativni plan za implementaciju Socijalnog sporazuma 2009.- 2010. godine i Program mjera za ublažavanje posljedica globalne ekonomske krize i unapređenje poslovnog ambijenta.
- U Operativnom planu sadržano je 30-tak mjera i to su uglavnom zakonski projekti ili određene procedure koje će poduzimati Vlada Federacije i pojedina ministarstva, izjavio je novinarima federalni ministar rada i socijalne politike Perica Jelečević.

U okviru tog ministarstva, kako je dodao, predviđeno je osam aktivnosti, većinom zakonskih projekata o osnovama socijalne zaštite, radu, zapošljavanju invalida i dr.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Edhem Biber založio se za cjelovitu i dosljednu implementaciju Operativnog plana što će biti značajno i dugoročno, te kazao da je u tom smislu za Sindikat neprihvatljiv selektivan pristup.

Biber je kazao da je Program mjera dobio podršku socijalnih partera i Parlamenta, pa očekuju da i politika podrži njegovo provođenje.

- Zainteresirani smo za cjelovito rješavanje utvrđenih mjera, a to zadire i u politička pitanja i zbog toga smo predložili da se održi sastanak socijalnih partnera s predstavnicima političkih partija koje čine parlamentarnu većinu u FBiH, kazao je predstavnik delegacije poslodavaca u ESV Predrag Čović.

Kriza naročito pogađa izvoznike pa će se, po njegovim riječima, zahtjevati žurne mjere od Vlade i Parlamenta koje će pomoći prozvodnim firmama i zadržavanju radnih mjesta u FBiH i mjerama koje je Vlada usaglasila da će poduzeti u cilju omogućavanja konkrentnosti naših firmi na svjetskom tržištu.

Premijer Federacije BiH članove ESV informativno je izvjestio o mogućoj rekonstrukciji vlasti na nivou Federacije BiH, a u nastavku sjednice ESV-a razmatran je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodica s djecom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: