Između entiteta i Distrikta
0

Podijeljeno 68,9 miliona KM od putarine za gorivo

Sarajevo-x.com
Nakon što je Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO) donio odluku o privremenoj raspodjeli prihoda od putarine za autoputeve, Federacija BiH dobila je 40,7 miliona KM, Republika Srpska 26,8 miliona KM i Brčko Distrikt 1,4 miliona KM, informacija je koju smo dobili iz UIO-a.

Novi Zakon o akcizama u Bosni i Hercegovini, koji se primjenjuje od 1. jula 2009. godine predvidio je uvođenje dodatne putarine u iznosu od 0,10 KM po litri derivata za izgradnju savremenih saobraćajnica u BiH.

U Zakonu o akcizama rečeno je da će Upravni odbor UIO donijeti odluku o raspodjeli sredstava prikupljenih po osnovu pomenute putarine. Upravni odbor je donio Odluku o privremenoj raspodjeli prihoda od putarine za autoputeve. Tom Odlukom je utvrđeno da će se 10 posto prikupljenih sredstava odvajati na račun rezervi i služiće za poravnanje kad se usvoji konačan akt za raspodjelu sredstva od putarine.

Ostatak sredstava se dijeli na sljedeći način: Federaciji BiH 59 posto, Republici Srpskoj 39 posto i Distriktu Brčko dva posto, rekao je za Sarajevo-x.com Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje.

Od početka primjene Zakona o akcizama u BiH, pa do danas ukupno je prikupljeno posebne putarine u iznosu od 76,5 miliona KM.

Iz rezerve od 10 posto (7,6 miliona KM) će se vršiti poravnanje kad Upravni odbor usvoji konačni akt za raspodjelu prihoda od putarine. Tako je po osnovu putarine do danas ukupno raspoređeno 68,9 miliona KM.