Brojni izlagači
0

Počinju "Dani maline" u Novom Travniku

SRNA
U Novom Travniku danas će početi treći Međunarodni sajam poljoprivrede, organske proizvodnje i eko turizma "Dani maline" na kome se očekuje veliki broj izlagača iz BiH i okruženja.

Sead Herceg, predsjednik Asocijacije organske proizvodnje koja je i organizator projekta, rekao je da se pripreme za ovaj sajam već privode kraju.

"Sajam će biti održan na Trgu opštine Novi Travnik koja je i generalni pokrovitelj. U subotu, 27. juna na kraju sajma u takmičarskom dijelu dodijeliće se i priznanja, za najbolju malinu, najtežu malinu, najboljeg proizvođača ljekovitog bilja, organske hrane, te najbolji med sajma", rekao je Herceg.

On je istakao da se do sada prijavilo više od 65 izlagača iz BiH koji su potvrdili učešće.

"Na sajam dolaze i proizvođači iz Egipta, iz Hrvatske osam, Srbije šest, Makedonije jedan i Crne Gore dva proizvođača. Ujedno će biti i degustacija organskih prizvoda, a zakazana su i stručna predavanja o zaštiti bilja i organske proizvodnje. U okviru sajma biće održana i biciklistička trka za državno prvenstvo, te osnivačka Skupština regionalne grupacije Balkana u organsko-ekološkoj proizvodnji", izjavio je Herceg za Srnu.

On je naglasio da sajam odnosno manifestacija "Dani maline" više nego neke druge aktivnosti doprinose razvoju i unapređenju organske proizvodnje, koja je šansa i sigurno radno mjesto za mnoge u BiH i dodao da će se s toga održati i brojni edukativni sadržaji, jer je samo praćenjem savremenih tokova u proizvodnji moguće opstati na tržištu ovih u svijetu sve traženijih proizvoda.