Iskoristite domaću ponudu
620

Počinje turistička sezona na Panonskim jezerima: Dolazak najavljuju gosti iz cijele BiH

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Turistička sezona u kompleksu panonskih jezera u Tuzli zvanično će početi u petak, 26. juna ove godine. Uživanje u vrijeme epidemije koronavirusa će biti nešto drugačije, a pozitivno je da interesovanje za dolazak u grad soli već pokazuju gosti iz svih dijelova Bosne i Hercegovine.

Panonska jezera u Tuzli svoje kapije za posjetitelje zvanično će otvoriti u petak, 26. juna u osam sati ujutro, s obzirom na to da su se stekli svi uslovi za nesmetano odvijanje ljetne turističke sezone.

Početku nove sezone prethodilo je dobijanje certifikata o visokoj kvaliteti slane dezinficirane vode u jezerima, a ovogodišnji rad tuzlanske slane lagune specifičan je zbog primjene svih propisanih mjera za zaštitu i sprečavanje širenja koronavirusa.

Rad uz posebne mjere Direktor Javnog komunalnog preduzeća Pannonica Maid Porobić za Klix.ba kaže da ovogodišnja ljetna turistička sezona počinje nešto kasnije zbog loših vremenskih prilika koje su zabilježene u proteklom periodu.

"S obzirom na obavezu pridržavanja svih epidemioloških i preventivnih mjera Pannonica će obezbijediti sigurnosne razdaljine između gostiju. To možemo ispoštovati sa smanjenim kapacitetom gostiju za dvije trećine jer kompleks ima kopnenu površinu od 75.000 metara kvadratnih te 25.000 metara kvadratnih vodene površine. Na takav način u realnom vremenu moći ćemo pratiti broj posjetitelja", kazao nam je Porobić.

Shodno uslovima u kojima će raditi, Porobić navodi da će ova sezona biti znatno lošija nego sve ranije, a zadovoljni bi bili da ostvare 30 posto prošlogodišnjeg rezultata.

"Ne očekujemo dolazak iz susjednih zemalja, ali je ovo sada prilika da se razvija domaći turizam. Već imamo najave o dolasku velikog broja gostiju iz drugih dijelova BiH i oni se raspituju za smještaj u Tuzli te cijene na Pannonici, a koje su nepromijenjene u odnosu na prošlu sezonu", navodi Porobić.

Voda u kojoj je opstaje virus Sve posjetitelje koji dođu na kompleks panonskih jezera dočekat će potpuno čista i dezinficirana slana voda. Ona je prema Porobićevim riječima, hlorisana i medij je u kojem koronavirus ne može opstati, što su pokazale i dvije studije provedene u Engleskoj i Italiji.

Na samom ulasku u kompleks kupače će dočekati dezinfekcione barijere za ruke i obuću, plaža će na adekvatan način biti dezinfikovana, uz plažni mobilijar, a kada je riječ o toaletima i svlačionicama, također su poduzete neophodne mjere.

"Bitno je naglasiti da će se svakodnevno u ranim jutarnjim satima vršiti dezinfekcija plaža te ležaljki, svlačionica, klupa i slično. Također, one će se i dnevno dezinficirati u zavisnosti od izmjene gostiju", pojašnjava Porobić.

Pored tri slana jezera, posjetitelji će i ove godine moći uživati još u slanim slapovima kao inhalacionom centru, otvorenom fitness centru, dječijem zabavnom parku te 14 prodajno-ugostiteljskih objekata.

Porobić navodi da je prednost ovog kompleksa i ta što su svi objekti na otvorenom prostoru, a u svima će se provoditi preventivne mjere, poput sigurnosne razdaljine, dezinfekcije i slično.

Iz menadžmenta se nadaju da će ih vremenske prilike poslužiti kako bi sezonu odradili na najbolji mogući način, a panonska jezera održali na nivou turističkog brenda Tuzle.

Kada je riječ o radnom vremenu, do kraja juna ono je od osam do 20 sati, dok se u julu kapije otvaraju sat prije, a zatvaraju sat kasnije.