250 izlagača
0

Počinje sajam "EKO BIS" u Bihaću

FENA
Danas počinje 7. međunarodni ekološki sajam EKO BIS, na kojem će na 10.000 kvadratnih metara izložbenog prostora svoje proizvode prezentirati više od 250 izlagača iz BiH i zemalja regiona, a bit će održano i niz popratnih sadržaja, poput privrednih skupova i okruglih stolova.

Ovo je izjavio predsjednik Privredne komore USK-a Ismet Pašalić danas na konferenciji za novinare, naglasivši da je poseban akcent ove godine dat afirmaciji organske poljoprivrede i proizvodnje hrane.

Po njegovim riječima, posebno raduje činjenica da svake godine na sajmu učestvuju redovni izlagači, ali i da se broj novih povećava, a novina je i da će ulaz za posjetitelje biti besplatan, s obzirom na to da preko Gradske otoke, gdje se održava sajam, sada ima pješački most, koji spaja obale Une, jer je rekonstrukcija gradskog mosta u toku.

Pašalić se tokom konferencije osvrnuo i na privrednu situaciju na području kantona, koja u devet mjeseci bilježi pad. O tome govore podaci da je od 17 industrijskih grana, čak 14 zabilježilo pad proizvodnje te da je izvoz za 25 posto manji u odnosu na isti period prošle godine.

Jedno od rijetkih poduzeća, koje bilježi uspjeh jeste mljekara Meggle, koja je i glavni sponzor ovogodišnjeg EKO BIS-a, istakao je Pašalić, dodajući da su sajam pomogli i lokalna, kantonalna i federalna vlast, dok je generalni pokrovitelj sajma Vanjskotrgovinska komora BiH.