Za 400.000 KM
44

Počinje obnova ceste Zenica - Vitez preko Vjetrenice

E. M.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Regionalna cesta Zenica - Vitez via Vjetrenice uskoro će biti obnovljena, a vrijednost radova na ovoj izuzetno važnoj saobraćajnici iznosi nešto više od 400.000 KM.

Ugovor o sanaciji ceste koja povezuje Zeničko-dobojski kanton i Srednjobosanski potpisan je u Ministarstvu za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK, a ministar Arnel Isak je kazao kako je obnova ove ceste od velikog značaja za građane Zenice i druge građane u ZDK koji je svakodnevno koriste za transport ljudi i tereta.

"Sanacija ove ceste je od izuzetnog značaja zbog naših građana koji svakodnevno, a posebno u danima vikenda, koriste ovu komunikaciju između dva susjedna grada i kantona, ali posebno zbog toga što doprinosi razvoju privrede i poboljšanju uslova za poslovanje jer je dobra putna infrastruktura preduslov za razvoj privrede i poboljšanje poslovnog ambijenta", izjavio je Isak.

Ugovor osim Isaka s izvođačem radova "Almy-Transport" potpisao je i direktor Kantonalne direkcije za ceste koja djeluje u sastavu ovog ministarstva Rasim Kovač.

Projektom ukupne vrijednosti 419.889,57 KM, predviđeno je da se izvrši sanacija i modernizacija asfaltnog kolovoza na ovoj dionici regionalne ceste, zatim gradnja neophodnih cestovnih objekata te da se izgradi moderno autobusko stajalište u MZ Čajdraš u blizini tamošnje crkve u Župi "Srca Isusova".

Na regionalnoj saobraćajnici Zenica-Vitez preko Vjetrenica uslijed majskih poplava i klizišta 2016. godine došlo je do oštećenja jedne kolovozne trake u mjestu Čajdraš, a više od godinu dana ovo mjesto je predstavljalo životnu prijetnju za sve vozače.

Nakon djelimične obnove ceste četiri godine poslije odlučeno je da na ovoj dionici budu izvršeni opširniji radovi.

Radovi su u toku i na regionalnoj cesti "Čajdraš-Lokvine", a ugovor o izvođenju radova u iznosu od jednog miliona maraka potpisan je u novembru 2018. godine.