biznis
0

Počinje izgradnja gasovoda Visoko-Brnjaci

FENA
Kompanija BH-Gas najavila je da iduće sedmice počinje izgradnja gasovoda Visoko - Brnjaci.

Gasovod Visoko – Brnjaci po tehničkim karakteristima spada u kategoriju regionalnih gasovoda s osnovnom funkcijom snabdijevanja prirodnim gasom šireg područja općina Visoko, Kreševo, Kiseljak i Fojnica.

Dužina gasovoda između MRS Visoko i Brnjaka iznosi 18,5 km. Brnjaci predstavljaju čvorno mjesto gdje se nakon regulacione i mjerne stanice nastavlja dionica gasovoda prema Kreševu, odnosno Tvornici kreča Stanić Group Industry u dužini od oko 17 km i nadalje prema Kiseljaku i Fojnici u dužini od oko 22 km.

To praktično znači da bi u 2008. trebalo biti izgrađeno novih 57,5 km gasovoda uz izgradnju distributivnih sistema u navedenim općinama.

Svečanost povodom početka radova bit će upriličena 11. decembra na lokaciji planirane regulacione i mjerne stanice Brnjaci, a početak radova na ovom gasovodu, kako je najavljeno, ozvaničit će premijer Federacije BiH Nedžad Branković uz prisustvo ministra energije, rudarstva i industrije Vahida Heće i drugih predstavnika federalnih, kantonalnih i općinskih vlasti.