U Sarajevu potpisan ugovor
0

Počinje homologacija vozila u BiH

FENA
U Sarajevu su danas potpisani ugovori o obavljanju administrativnih i tehničkih poslova u vezi s certificiranjem vozila i o obavljanju administrativnih poslova u vezi s homologacijom vozila, dijelovima, uređajima i opremom.

Ugovor o obavljanju administrativnih poslova u vezi s homologacijom vozila, dijelovima, uređajima i opremom potpisao je ministar komunikacija i prometa BiH Rudo Vidović s predstavnicima konzorcija, u čijem sastavu su EIB Internationale - Centar za motorna vozila Banja Luka, Institut za privredni inžinjering (IPI) Zenica, Institut za saobraćaj i komunikacije Sarajevo i Centar motor Široki Brijeg.

"Cilj potpisivanja ovog ugovora jeste daljnja implementacija Pravilnika o homologaciji, čijom će se punom primjenom BiH svrstati u red zemalja koje imaju uređen sistem homologacije vozila. Ovo je i jedan od uvjeta koje je pred našu zemlju postavila Europska komisija da bi se konačno riješilo pitanje uvoza rabljenih vozila u BiH", kazao je ministar Vidović.

Naglasio je da je predviđeno da u narednih godinu dana u potpunosti bude uspostavljen sistem homologacije u BiH.

"Nadam se da će ovaj konzorcij odgovorno pristupiti poslu i izvršiti obveze propisane ovim ugovorom i pravilnikom, i da ćemo do kraja iduće godine imati uspostavljen sistem homologacije vozila", kazao je Vidović.

Za obavljanje poslova certificiranja, osim spomenutog konzorcija, odabran je i Automotive centar - centar za vozila d.o.o. Sarajevo.

"Očekujem da će i ovaj sustav, kao manji dio posla koji je usko vezan s homologacijom, biti uspješno okončan i da će Ministarstvo i spomenute organizacije, zajedničkim snagama uvesti red u oblasti sigurnosti vozila koja prometuju na cestama u BiH", dodao je ministar Vidović.

Homologacija podrazumijeva ispitivanje vozila prije početka njegove prodaje na tržištu u pogledu sigurnosti i ekoloških standarda definiranih evropskim pravilnicima i smjernicama, a certificiranje predstavlja atestiranje, odnosno provjeru zadovoljenja tehničkih kriterija vozila za njihovo učešće u saobraćaju.