50. izdanje
7

Počinje Ekonomski forum u Davosu: Dolaze Trump, Greta, ali i balkanski lideri

R. D.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Svjetski ekonomski forum, koji se jednom godišnje održava u švicarskom Davosu, počinje danas i održavat će se do 24. januara. Ovo je njegovo 50. izdanje, a glavna tema bit će izgradnja skladnog i održivog svijeta, a sve u kontekstu "sprečavanja klimatske apokalipse".

Najavljeno je da će na forumu učestvovati najmanje tri hiljade poduzetnika, političara, intelektualaca, aktivista i drugih istaknutih zvanica iz ukupno 117 država.

Najavljeno je da će biti održano 400 otvorenih i zatvorenih sesija, a među pozvanima su i američki predsjednik Donald Trump, njemačka kancelarka Angela Merkel, italijanski premijer Giuseppe Conte, šefica Evropske komisije Ursula von der Leyen, španski premijer Pedro Sanchez, šef turske diplomatije Mevlut Cavusoglu, generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres, predsjednica Međunarodnog monetarnog fonda (IMF) Kristina Georgieva i predsjednica Centralne evropske banke (CEB) Christine Lagarde.

Jedna od glavnih zvijezda zasigurno će biti i mlada ekološka aktivistica Greta Thunberg koja će, kako se očekuje, u vezi s aktuelnim klimatskim temama imati okršaj s američkim predsjednikom Trumpom.

Trumpov dolazak u švicarske Alpe poklapa se s početkom suđenja u Senatu, a američka javnost očekuje i njegov osvrt o toj temi.

Dolazak u Davos najavili su i balkanski lideri, ponajprije srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić. BiH još zvanično nije saopćila ko će otputovati u Davos, a moguće je da će bh. predstavnik otputovati u narednim danima. Prethodnih godina našu zemlju predstavljali su predjedavajući Vijeća ministara ili ministar vanjskih poslova. Vučić je najavio dolazak na današnje otvorenje, gdje će pak glavno izlaganje biti ono Ursule von der Leyen, šefice Evropske komisije.