biznis
0

Počinje 12. međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Više od 8.000 učesnika okupilo se na 12. međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, koji se od danas do 8. juna održava u izložbeno-sajamskom prostoru "Lenekspo".

U "sjevernoj ruskoj prijestolnici" je svjetska poslovna elita, ali i šefovi država i vlada, kao i ministri, budući da se na marginama Foruma održava i neformalni samit Zajednice Nezavisnih Država (ZND).

Inicijativa o organiziranju Foruma potekla je među liderima bivših sovjetskih republika koji su je maja 1997. formalno odobrili.

"Samit na Nevi" zamišljen je kao svojevrsni "Forum u Davosu u okviru ZND-a", čiji je glavni cilj bio diskusija o ekonomskom i geopolitičkom razvoju zemalja Zajednice, njihove uloge u svjetskoj ekonomiji, perspektivama formiranja novih tržišta, kao i pomoći u privlačenje kapitala stranih investitora u privredu članica ZND.

Već poslije godinu dana tadašnji lider Rusije Boris Jeljcin potpisao je uredbu po kojoj je Forum dobio status godišnjeg skupa, a njegov format dobija karakter svjetskog.

Prema predsjednici organizacionog komiteta i ministrici za ekonomski razvoj Rusije Elviri Nabiulini, za forum se registriralo oko 120 stranih delegacija, u kojima su i ključni ministri.

Zvanični dio Foruma počinje sutra, ali su već danas održani neki tematskih okrugli stolovi i prvi pregovori.

Ukupno će na forumu biti održana dva plenarna zasjedanja, deset konferencija i 13 okruglih stolova.

Naredna dva dana bit će posvećena diskusijama o najaktuelnijim ekonomskim pitanjima na globalnom nivou - energetici, krizi u proizvodnji hrane, klimatskim promjenama, kao i strategiji i pravcima razvoja sve moćnije ruske privrede.

Forum će biti prva prilika da se članovi nove ruske vlade, koju od 8. maja, predvodi donedavni šef države Vladimir Putin, sretnu s ključnim predstavnicima domaćeg i stranog biznisa, kao i potencijalnim stranim investitorima.

Tako će u diskusijama, učestvovati čelnici "Gazproma", "Elektroprivrede Rusije", "Baznog elementa", kompanija "Suhoj", "Renova" i drugi.

U Sankt Peterburgu će biti i vodeći menadžeri i čelnici svjetskih kompanija "Boing", "Microsoft", "Peugeot", "EON Rurgaz", "Shell", Bojčenanke i mnogo drugih uspješnih firmi.

Ruska štampa piše da je 20 svjetskih milijardera - što ruskih, što talijanskih, španskih i grčkih, odlučilo da na forum doputuje morskim putem, ličnim jahtama.

S Foruma izvještava oko 1.500 novinara iz blizu 300 redakcija, a o sigurnosti se brine gotovo 13.000 pripadnika policije.